Coraz bliżej święta. Podczas zakupów pamiętajmy o kilku ważnych zasadach, które pomogą zadbać o nasze zdrowie.
Zakupy
Przed zakupem żywności:
-
Sprawdzaj datę ważności - upewnij się, że nie jest przekroczona.
-
Oceniaj stan opakowania - unikaj produktów, których opakowanie jest uszkodzone, zgniecione lub otwarte.
-
Zwracaj uwagę na wygląd i zapach - jeśli coś wydaje się podejrzane, nie kupuj.
-
Sprawdzaj etykiety - zgodnie z przepisami powinny zawierać informacje o składnikach, wartościach odżywczych i sposobie przechowywania.
-
Kupuj w sprawdzonych miejscach - wybieraj znane sklepy, sprzedawców czy też funkcjonujące od lat bazary.
-
Unikaj sprzedaży pokątnej, kupowania od przypadkowych i niesprawdzonych sprzedawców.
-
Uważaj na wyjątkowo atrakcyjne oferty cenowe, szczególnie w przypadku sprzedaży internetowej i promocji. Mogą to być produkty na końcu terminu ważności.
Przygotowywanie
Przygotowując świąteczne potrawy, pamiętaj, aby przestrzegać kilku prostych zasad.
Pięć kroków do bezpiecznej żywności
-
Utrzymuj czystość
-
Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowania.
-
Myj ręce po wyjściu z toalety.
-
Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowania żywności.
-
Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.
-
Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
-
Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności.
-
Do przygotowania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia.
-
Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu miedzy żywnością surową z już ugotowaną.
-
Gotuj dokładnie
-
Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza.
-
Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia, tak aby zyskać pewność, że osiągnęła temp. 70°C. Co do mięsa i drobiu musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste i nie są różowe.
-
Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temp. powyżej 70°C.
-
Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
-
Nie pozostawaj ugotowanej żywności w temp. pokojowej przez czas dłuższy niż dwie godziny.
-
Wszystkie gotowe i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temp. poniżej 5°C. Utrzymuj wysoka temperaturę (ponad 60°C ) gotowych potraw tuż przed podaniem.
-
Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce.
-
Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzewczych).
-
Używaj bezpiecznej wody i żywności
-
Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna.
-
Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność.
-
Wybieraj żywność, która została przygotowana tak aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko.
-
Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz na surowo.
-
Nie jedz żywności, która utraciła datę przydatności do spożycia.
Przechowywanie
Jak przechowywać produkty w lodówce?
Wszystkie środki spożywcze przechowuj zgodnie z etykietą na opakowaniu.
Produkty spożywcze wymagające przechowywania w warunkach chłodniczych trzymaj w lodówce, w odpowiednim miejscu i temperaturze.
Produkty wymagające niższych temperatur (ok. +2°C)
-
surowe mięso
-
ryby
-
owoce morza
Produkty, dla których temperatura powinna osiągać wartości od +4°C do +8°C
-
mleko
-
przetwory mleczne (jogurty, sery, itp.)
-
wędliny
-
masło
-
i wszystkie produkty, na których producent podał informację „po otwarciu przechowywać w lodówce”
Warzywa i owoce wymagają nieco wyższych temperatur (od +9°C do +10°C).
Jaja wymagają jedynie niewielkiego schłodzenia, możemy je zatem umieszczać w pojemniku na drzwiach lodówki (od +10°C do +15°C).
Wszelkiego rodzaju mrożonki muszą być umieszczane w zamrażalniku, w temperaturze nie wyższej niż -18°C, chyba że producent na opakowaniu określił inne możliwe warunki i czas przechowywania.