iGostyn.pl reklamy
Zdrowie

Bezpieczna żywność

Żywność powinna być bezpieczna. W celu upewnienia się, że to, co jemy, nie będzie nam szkodzić, warto zwrócić uwagę na kilka zasad.

Pięć kroków do bezpiecznej żywności

  1. Utrzymuj czystość
  • Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowania.
  • Myj ręce po wyjściu z toalety.
  • Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowania żywności.
  • Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.
  1. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
  • Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności.
  • Do przygotowania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia.
  • Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu miedzy żywnością surową z już ugotowaną.
  1. Gotuj dokładnie
  • Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza.
  • Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia, tak aby zyskać pewność, że osiągnęła temp. 70°C. Co do mięsa i drobiu musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste i nie są różowe.
  • Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temp. powyżej 70°C.
  1. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
  • Nie pozostawaj ugotowanej żywności w temp. pokojowej przez czas dłuższy niż dwie godziny.
  • Wszystkie gotowe i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temp. poniżej 5°C. Utrzymuj wysoka temperaturę (ponad 60°C ) gotowych potraw tuż przed podaniem.
  • Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce.
  • Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzewczych).
  1. Używaj bezpiecznej wody i żywności
  • Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna.
  • Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność.
  • Wybieraj żywność, która została przygotowana tak aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko.
  • Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz na surowo.
  • Nie jedz żywności, która utraciła datę przydatności do spożycia.

 

Źródło: GIS



Tworzenie stron i sklepów internetowych - internetka.pl

Czytaj również


reklama w internecie

POLUB NAS NA FACEBOOKU

reklama w sieci gazet

zamów reklamę