Żywność powinna być bezpieczna. W celu upewnienia się, że to, co jemy, nie będzie nam szkodzić, warto zwrócić uwagę na kilka zasad.
Pięć kroków do bezpiecznej żywności
Utrzymuj czystość
Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowania.
Myj ręce po wyjściu z toalety.
Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowania żywności.
Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.
Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności.
Do przygotowania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia.
Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu miedzy żywnością surową z już ugotowaną.
Gotuj dokładnie
Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza.
Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia, tak aby zyskać pewność, że osiągnęła temp. 70°C. Co do mięsa i drobiu musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste i nie są różowe.
Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temp. powyżej 70°C.
Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
Nie pozostawaj ugotowanej żywności w temp. pokojowej przez czas dłuższy niż dwie godziny.
Wszystkie gotowe i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temp. poniżej 5°C. Utrzymuj wysoka temperaturę (ponad 60°C ) gotowych potraw tuż przed podaniem.
Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce.
Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzewczych).
Używaj bezpiecznej wody i żywności
Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna.
Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność.
Wybieraj żywność, która została przygotowana tak aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko.
Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz na surowo.
Nie jedz żywności, która utraciła datę przydatności do spożycia.