Poradnik

Blat z drewna - jak zabezpieczyć?

Blat z drewna - jak zabezpieczyć?

Drewno jest ponadczasowe, eleganckie. Nic dziwnego, że jest też wykorzystywane do tworzenia kuchennych blatów. Jeśli chcesz nim długo cieszyć, musisz pamiętać o jego pielęgnacji i i właściwym użytkowaniu.

Zanim przejdziemy do kwestii pielęgnacji warto wspomnieć o tym, że mamy dwa warianty drewnianych blatów: impregnowane i w stanie surowym. Te pierwsze pokryte są już warstwą zabezpieczającą, w przypadku tych drugich - trzeba o to zadbać we własnym zakresie.

 

Czym zabezpieczyć drewno? Okazuje się, że są trzy możliwości - wosk, lakier i olej. 

 

Woskowanie pozwala pokryć drewno warstwą, która pozwala wyczuć strukturę i nierówności. Wosk dobrze wygląda z farbą do drewna, podkreśla jej kolor. Uszkodzone miejsce wystarczy tylko zeszlifować. Dość dobrze radzi sobie z wilgocią, niestety nie jest odporny na brud, plamy czy wysoką temperaturę. Utwardzenie wosku na blacie zajmuje ok. 30 dni.

 

W przypadku lakieru na rynku mamy dostępne wersje z połyskiem i matowe. Jego niewątpliwą zaletą jest efekt gładkiej powierzchni i dobre zabezpieczenie drewna. Uwydatnia słoje, rzadko wymaga pielęgnacji, jest odporny na uszkodzenia mechaniczne i łatwy do czyszczenia. Wśród wad lakierowanych blatów można wymienić niską odporność na ścieranie. Źle znoszą wysokie temperatury. Innym minusem jest konieczność zeszlifowania całej powierzchni przed położeniem nowej warstwy w przypadku zniszczenia.

 

Olejowanie to kolejna forma zabezpieczenia drewna. Olej wnika w głąb blatu tworząc kilkunastomilimetrową powłokę, chroniącą m. in. przed wilgocią i wysoką temperaturą. Uwydatnia słoje i pozwala zachować naturalną strukturę drewna. Uszkodzone miejsce wystarczy zeszlifować i pokryć punktowo olejem. Minusem tego rozwiązania jest fakt, że po pewnym czasie drewno ciemnieje i wymaga regularnej pielęgnacji kilka razy w roku - specjalnym olejem lub woskiem.

 

Jak dbać o blat podczas codziennego użytkowania?

 

Przede wszystkim nie należy traktować drewnianego blatu jak deski do krojenia. Drewno jest miękkie. Gorące naczynia powinny być stawiane na podkładce, a nie bezpośrednio na blacie. Można też używać specjalnych preparatów do pielęgnacji drewna - trzeba tylko pamiętać, aby były przeznaczone do kontaktu z żywnością! Drewniany blat po myciu należy wytrzeć do sucha. 






Czytaj również


zamów reklamę