Pracownik Państwowej Inspekcji Sanitarnej podczas przeprowadzania kontroli musi się wylegitymować oraz przedłożyć upoważnienie do przeprowadzenia kontroli wydane przez państwowego powiatowego, granicznego lub wojewódzkiego inspektora sanitarnego, który nadzoruje dany zakład.
Upoważnienie powinno zawierać przynajmniej:
Jeśli masz wątpliwości związane z tożsamością osoby przeprowadzającej kontrolę, możesz skontaktować się – np. telefonicznie – ze stacją sanitarno-epidemiologiczną, która nadzoruje Twój podmiot. Listę stacji znajdziesz na stronie GIS.
Wyjątkami są także sytuacje, kiedy występuje podejrzenie popełnienia przestępstwa lub bezpośrednie zagrożenie:
- wtedy kontrola może zostać przeprowadzona bez wcześniejszego zawiadomienia.
Pracownicy inspekcji sanitarnej przeprowadzą kontrolę w terminie 7-30 dni od dnia, gdy otrzymasz zawiadomienie o zamiarze wszczęcia kontroli.
Zawiadomienie musi zawierać m.in.:
Kontrolerzy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nie są uprawnieni do korzystania w ramach kontroli z bezpłatnych usług. Dokumenty uprawniające do przeprowadzenia kontroli zawsze okazują przed jej rozpoczęciem.
Kontrolerzy inspekcji nigdy nie korzystają z metody polegającej na dokonywaniu zakupów czy skorzystania z usługi w celu sprawdzenia, czy sprzedawcy przestrzegają przepisów sanitarnych (tzw. nabycie sprawdzające).
W trakcie przeprowadzania kontroli pracownik inspekcji ma prawo wstępu m.in. do zakładów pracy oraz wszystkich pomieszczeń, które wchodzą w ich skład.
Osoba kontrolująca ma prawo:
Kontrola kończy się sporządzeniem protokołu. Zawiera on m.in., wyniki kontroli, informacje o stwierdzonych nieprawidłowościach, uwagi i zastrzeżenia osób, które uczestniczyły w kontroli, i zalecenia pokontrolne.
Poprzednia
Następna