Wielkanoc 2021

Co wiesz o jaju?

Co wiesz o jaju?
Jajo króluje na wielkanocnym stole. Jest symbolem życia i odrodzenia. Tradycja pisanek i dzielenia się święconym jajkiem sięga daleko w przeszłość.

Już starożytni Persowie wiosną darowali swoim bliskim czerwono barwione jaja. Zwyczaj ten przyjęli od nich Grecy i Rzymianie. Rumuńskie przysłowie ludowe mówi z kolei, że: jeśli my, chrześcijanie zaprzestaniemy barwienia jaj na czerwono, wówczas nastąpi koniec świata. Czerwone pisanki mają ponoć moc magiczną i odpędzają złe uroki, są symbolem serca i miłości.

 

Jajo jest formą najbardziej doskonałą. Zawiera wszystkie konieczne dla odżywienia organizmu składniki: białko, tłuszcz, sole mineralne i witaminy. Kurze, ma blisko 100 kalorii. Jak ostatnio też dowiedziono, zawarty w nim cholesterol, nie jest aż tak groźny, jak straszono, bowiem nie zawiera go aż tyle, żeby nie dało się go "przetrawić". Mówi się nawet, że zjedzenie 10 jaj tygodniowo nie zaszkodzi zdrowej osobie.

 

Z kolei starożytni Rzymianie ponoć dowiedli, że kurze jajo w pionowym nacisku jest w stanie wytrzymać obciążenie o wadze 150 kg! Warto spróbować samemu. A w średniowieczu dodawano je do zaprawy murarskiej, jako środek wiążący.

 

Na koniec zostawiamy Was z odwiecznym pytaniem. Co było najpierw - jajo czy kura?





Czytaj również


zamów reklamę