iGostyn.pl reklamy
Poradnik

Czy odpowiednie rozmieszczenie żywności w lodówce ma znaczenie?

Zdjęcie: Zdjęcie autorstwa Kindel Media z Pexels
Przechowywanie żywności w lodówce wydaje się czymś banalnym. Wkładamy produkty tam, gdzie jest miejsce i oto cała filozofia. Okazuje się jednak, że to, gdzie co kładziemy w lodówce ma wpływ na nasze zdrowie.

Jak podaje GIS, układ produktów w lodówce wpływa na ich jakość, co przekłada się na nasze zdrowie. W jaki więc sposób powinniśmy przechowywać żywność?

 

Górne półki przeznaczone są dla produktów o długim terminie przydatności, jak np. przetwory oraz produkty mleczne jak kefir czy jogurt.

 

Środkowa część służy do przechowywania żywności o krótkim terminie przydatności, np. wędliny, sery, gotowe dania.

 

Na dolnej półce powinniśmy umiejscowić żywność psującą się najszybciej, czyli świeże mięso i ryby.

 

W szufladzie panuje wysoka wilgotność powietrza, dobrze więc będą się tam przechowywać owoce i warzywa. Pamiętajmy przy tym, że nie wszystkie dobrze zniosą pobyt w lodówce. Nie należy w niej trzymać np. pomidorów, ogórków, cukinii, jabłek, gruszek czy ziemniaków.

 

Do czego służą półki na drzwiach lodówki?

 

Zwykle na drzwiach lodówki umieszczane są produkty, które potrzebują jedynie schłodzenia, np. soki, butelki z sosami. W górnych partiach najczęściej przechowywane są jajka.

 





Czytaj również

reklama w internecie
POLUB NAS NA FACEBOOKU
reklama w sieci gazet

zamów reklamę