Jak podaje GIS, układ produktów w lodówce wpływa na ich jakość, co przekłada się na nasze zdrowie. W jaki więc sposób powinniśmy przechowywać żywność?
Górne półki przeznaczone są dla produktów o długim terminie przydatności, jak np. przetwory oraz produkty mleczne jak kefir czy jogurt.
Środkowa część służy do przechowywania żywności o krótkim terminie przydatności, np. wędliny, sery, gotowe dania.
Na dolnej półce powinniśmy umiejscowić żywność psującą się najszybciej, czyli świeże mięso i ryby.
W szufladzie panuje wysoka wilgotność powietrza, dobrze więc będą się tam przechowywać owoce i warzywa. Pamiętajmy przy tym, że nie wszystkie dobrze zniosą pobyt w lodówce. Nie należy w niej trzymać np. pomidorów, ogórków, cukinii, jabłek, gruszek czy ziemniaków.
Do czego służą półki na drzwiach lodówki?
Zwykle na drzwiach lodówki umieszczane są produkty, które potrzebują jedynie schłodzenia, np. soki, butelki z sosami. W górnych partiach najczęściej przechowywane są jajka.
Poprzednia
Następna