Podczas kiszenia wytwarza się kwas mlekowy, który korzystnie wpływa na metabolizm, a także reguluje mikroflorę przewodu pokarmowego.
Kiszonki poprawiają trawienie i poprawiają perystaltykę jelit.
Produkty poddane fermentacji korzystnie wpływają też na poprawę odporności. Probiotyki zawarte w kiszonkach niszczą lub osłabiają patogeny. Pomagają też w walce z infekcjami i wzmacniają barierę ochronną organizmu.
Są dobrym źródłem cennych witamin C, A, E, które są dobrymi przeciwutleniaczami - przeciwdziałają starzeniu się organizmu i zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Oprócz tego zawierają także witaminy B2 i B3, zwiększają też przyswajalność żelaza i wapnia, są też źródłem potasu, fosforu i magnezu.
Kiszone produkty obniżają też poziom cholesterolu, regulują też poziom wchłaniania cukru we krwi.
Kisić można nie tylko kapustę i ogórki, ale i buraki, cukinię, czosnek, paprykę, a nawet banany czy truskawki.