Zdrowie

Czy warto spożywać kiszone warzywa i owoce?

Czy warto spożywać kiszone warzywa i owoce?

Kiszone warzywa czy owoce są dobre dla naszego zdrowia. Ich spożywanie jest źródłem cennych witamin, wspierają pracę układu pokarmowego oraz naszą odporność.

Podczas kiszenia wytwarza się kwas mlekowy, który korzystnie wpływa na metabolizm, a także reguluje mikroflorę przewodu pokarmowego. 

 

Kiszonki poprawiają trawienie i poprawiają perystaltykę jelit.

 

Produkty poddane fermentacji korzystnie wpływają też na poprawę odporności. Probiotyki zawarte w kiszonkach niszczą lub osłabiają patogeny. Pomagają też w walce z infekcjami i wzmacniają barierę ochronną organizmu.

 

Są dobrym źródłem cennych witamin  C,  A, E, które są dobrymi przeciwutleniaczami - przeciwdziałają starzeniu się organizmu i zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Oprócz tego zawierają także witaminy B2 i B3, zwiększają też przyswajalność żelaza i wapnia, są też źródłem potasu, fosforu i magnezu. 

 

Kiszone produkty obniżają też poziom cholesterolu, regulują też poziom wchłaniania cukru we krwi. 

 

Kisić można nie tylko kapustę i ogórki, ale i buraki, cukinię, czosnek, paprykę, a nawet banany czy truskawki.

 






Czytaj również