TECHNIK REKLAMY
SPECJALNOŚĆ: Fotografia i kampania reklamowa
PRZEDMIOTY ROZSZERZONE: język angielski lub niemiecki, geografia
NAUKA: rozróżnianie podstawowych kategorii ekonomicznych przedsiębiorstwa w gospodarce rynkowej, podstawy psychologii i socjologii pracy, definiowanie szczegółowych celów reklamy, wykorzystywanie podstaw finansów oraz prawa, stosowanie różnorodnych technik reklamy, sprzęt i materiały wykorzystywane w reklamie, współpracowanie z klientami firmy prowadząc negocjacje i rozmowy handlowe.
PRACA: własne agencje reklamowe, firmy wydawnicze, drukarnie, działy reklamy i marketingu przedsiębiorstw produkcyjnych i usługowych, działy obsługi klienta oraz działy badania rynku, firmy doradcze.
Technik organizacji reklamy potrafi:
-
organizować sesje fotograficzne i filmowe na potrzeby reklamowe,
-
organizować produkcję dźwiękowych nagrań reklamowych,
-
planować, kupować powierzchnię i czas reklamowy mediów reklamowych,
-
testować projekty i przekazy reklamowe,
-
oceniać przebieg, efektywność przeprowadzonej kampanii
-
reklamowej,
-
organizować miejsce sprzedaży na targach i wystawach,
-
organizować działalność informacyjną (public relations) – w tym konferencje prasowe,
-
realizować konkursy, loterie, pokazy, degustacje, demonstracje,
-
oceniać walory estetyczne przygotowywanych reklam,
-
pozyskiwać informacje o nowościach i trendach rozwojowych w reklamie, dostępnych materiałach, sprzęcie,
-
oceniać własne możliwości zawodowe
-
walory produktów i usług.
TECHNIK WETERYNARII
SPECJALNOŚĆ: Medycyna weterynaryjna
Uprawnienia rolnicze. Prawo jazdy za darmo.
PRZEDMIOTY ROZSZERZONE: język angielski lub niemiecki, biologia, chemia
NAUKA: anatomia i fizjologia zwierząt, chów, choroby i rozród zwierząt, diagnostyka chorób i usługi weterynaryjne, higiena produktów spożywczych.
PRACA: własne gospodarstwo i firny hodowlane oraz zootechnika, lecznice weterynaryjne, gabinety weterynaryjne, łatwe uzyskanie certyfikatu weterynaryjnego, możliwość uzyskania uprawnień do prowadzenia gospodarstw z hodowlą zwierząt i korzystania z funduszy UE.
Technik weterynarii potrafi:
-
wykorzystywać znajomość anatomii i fizjologii zwierząt, rozpoznawać stan ? zdrowia zwierząt,
-
wykonywać zabiegi pielęgnacyjne, sanitarnohigieniczne,
-
fizykoterapeutyczne,
-
przygotowywać zwierzęta i wykonywać wybrane zabiegi chirurgiczne,
-
udzielać pierwszej pomocy, podawać leki, unasienniać, kolczykować,
-
korygować kopyta, racice, rogi, zęby,
-
prowadzić własną firmę lub pracować w gabinetach lub klinikach.
TECHNIK LOGISTYK
SPECJALNOŚĆ: Logistyka transportu i spedycji
PRZEDMIOTY ROZSZERZONE: język angielski lub niemiecki, geografia
NAUKA: podstawy logistyki, ekonomika logistyki, gospodarka zapasami i magazynem, transport i spedycja, planowanie logistyczne, systemy logistyczne, gospodarka elektroniczna, laboratorium logistyczno-spedycyjne, laboratorium magazynowe.
PRACA: centra logistyczne i magazynowe, terminale przeładunkowe, przedsiębiorstwa handlowe (zaopatrzenie i zabezpieczenie produkcji oraz zbyt), przemysłowe, dystrybucyjne, usługowe, firmy transportowo-spedycyjne, urzędy gminne, powiatowe, wojewódzkie, szpitale, lecznice, wojsko, policja, kolej.
Technik logistyk potrafi:
-
planować, organizować, realizować zadania logistyczne środkami transportu,
-
dobierać środki transportu, opakowania, załadunek i rozładunek,
-
stosować systemy identyfikacji towarów, planować i organizować prace magazynu,
-
zarządzać łańcuchami dostaw, zaopatrzeniem, zbytem produktów recyklingiem,
-
prowadzić własną firmę lub pracować w firmach logistycznych, transportowych, magazynowych.
TECHNIK ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU
SPECJALNOŚĆ: Projektowanie terenów zieleni
Uprawnienia rolnicze. Prawo jazdy za darmo.
PRZEDMIOTY ROZSZERZONE: język angielski lub niemiecki, biologia
NAUKA: ochrona środowiska i kształtowanie krajobrazu, poznawanie roślin ozdobnych, florystyka, urządzanie i pielęgnacja terenów zieleni, nauka projektowania, budowa i obsługa urządzeń i narzędzi, prowadzenie działalności gospodarczej.
PRACA: własne firmy zajmujące się projektowaniem i zakładaniem ogrodów przydomowych, zieleni przy zakładach pracy, skwerów, przedsiębiorstwa prowadzące działalność projektową, budowlaną, architektury zieleni, kwiaciarnie, możliwość uzyskania uprawnień do prowadzenia gospodarstw i korzystania z funduszy UE, prawo jazdy za darmo.
Technik architektury krajobrazu potrafi:
-
wykonywać i interpretować rysunki techniczne elementów architektury krajobrazu,
-
posługiwać się dokumentacją techniczną, dobierać rośliny do kształtowania terenu,
-
projektować i zakładać ogrody, parki, skwery i zadrzewienia,
-
użytkować maszyny i wykorzystywać specjalistyczne programy komputerowe,
-
prowadzić własną firmę z uproszczoną rachunkowością, kosztorysowaniem i wykorzystywaniem zasad marketingu.
TECHNIK AGROBIZNESU
SPECJALNOŚĆ: Uprawa roślin i chów zwierząt
Uprawnienia rolnicze.
PRZEDMIOTY ROZSZERZONE: język angielski lub niemiecki, biologia
NAUKA: produkcja i pozyskiwanie surowców żywnościowych, podstawy przetwórstwa spożywczego, podstawy ekonomii i elementy rachunkowości, marketing i zarządzanie firmą, przedsiębiorczość, prawo i rynek rolny.
PRACA: własna działalność z zakresu rachunkowości rolnej i zaopatrzenia w środki produkcji, firmy zajmujące się przetwórstwem rolno- spożywczym, firmy handlowe i usługowe, instytucje związane z rolnictwem, możliwość uzyskania uprawnień do prowadzenia gospodarstw i korzystania z funduszy UE, prawo jazdy na samochód za darmo.
Technik agrobiznesu potrafi:
-
wykorzystywać zasady produkcji roślinnej, nasiennictwa, hodowli ekologii i ekonomiki,
-
używać maszyny, programy komputerowe, zasady planowani i oceny biznesu,
-
prowadzić i kierować produkcją rolniczą, art. spożywczych i usług w tym sektorze,
-
oceniać jakość produktów spożywczych, stosować strategie marketingowe,
-
projektować, organizować i prowadzić działalność gospodarczą w agrobiznesie.
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
SPECJALNOŚĆ: Produkcja zdrowej żywności
NAUKA: szeroko rozumiana produkcja wyrobów cukierniczych, organizowanie i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych, analiza i kontrola żywności.
PRACA: przedsiębiorstwa, zakłady i instytucje zajmujące się analizą żywności, kontrolą i obrotem, przetwórstwem (cukiernie, piekarnie, zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego, zakłady mięsne i mleczarskie, restauracje, kawiarnie, bary), własna działalność w zakresie przetwórstwa, gastronomii i kontroli jakości żywności.
Technik technologii żywności potrafi:
-
przygotowywać surowce, dodatki oraz materiały pomocnicze,
-
prowadzić produkcję wyrobów spożywczych,
-
magazynować produkty do wysyłki,
-
oceniać produkty, kalkulować koszty, zawierać umowy z klientami,
-
prowadzić własną firmę zajmującą się kontrolą, produkcją żywności lub organizacją żywienia
TECHNIK FOTOGRAFII I MULTIMEDIÓW
SPECJALNOŚĆ: Fotografia, obróbka zdjęć i filmów
oraz dźwięku
PRZEDMIOTY ROZSZERZONE: język angielski lub niemiecki, geografia
NAUKA: procesy i techniki fotograficzne, filmowe, obróbka materiałów video, urządzenia fototechniczne, techniki i technologie multimedialne, cyfrowa obróbka obrazu, działalność gospodarcza w fotografii, videofilmowaniu, agencjach reklamowych itp., język angielski zawodowy.
PRACA: laboratoria fotograficzne usługowe, profesjonalne, przemysłowe, przemysł fotograficzny i optyczny, wydawnictwa i drukarnie, przemysł optoelektroniczny, komputerowy i informatyczny, telewizja i wytwórnie filmowe, laboratoria naukowo-badawcze, kryminalistyczne, medyczne, archeologiczne, geologiczne, ośrodki historyczne, archiwa, muzea, własna działalność fotograficzna i reklamowa.
Fototechnik potrafi wykonać:
-
zdjęcia do legitymacji, portretowe, reklamowe, reportażowo-prasowe, dokumentacyjne,
-
fotokopie pism i dokumentów,
-
obróbkę fototechniczną wykonanych przez siebie lub powierzonych zdjęć,
-
zapis oraz przetwarzanie i wizualizację informacji obrazowych w laboratoriach fotograficznych usługowych, profesjonalnych, przemysłowych i innych.
TECHNIK OCHRONY ŚRODOWISKA
SPECJALNOŚĆ: Zarządzanie środowiskiem krajobrazu
NAUKA: jedyny taki kierunek na Ziemi Jarocińskiej – projekty środowiskowe, ekologia , biotechnologie, recykling, logistyka zagospodarowania odpadów i obrót surowcami pochodzącymi z odzysku, analiza chemiczna, meteorologia, badanie czystości środowiska, zasady rekultywacji.
PRACA: instytucje samorządowe, inspektoraty, oczyszczalnie ścieków, stacje sanitarno-epidemiologiczne, firmy zajmujące się recyklingiem, przeróbką surowców.
Technik ochrony środowiska potrafi:
-
prowadzić ewidencję i dokumentację prac laboratoryjnych
-
posługiwać się normami
-
przeprowadzać analizy próbek
-
organizować stanowiska pracy w laboratorium
-
opracowywać i stosować strategie dotyczące recyklingu