Awitaminoza to schorzenie, które pojawia się wówczas, gdy cierpimy na niedobór lub całkowity brak witamin w organizmie. Można ją zdiagnozować na podstawie badania stężenia określonej witaminy we krwi lub w moczu. Po wykryciu awitaminozy, w celu leczenia schorzenia, należy pod opieką lekarza uzupełnić niedobór składników w organizmie.
Jakie objawy daje niedobór poszczególnych witamin?
- Witamina A. Jej brak objawia się osłabionymi paznokciami, które łamią się i rozdwajają.
- Witamina D. Jej niedobór może nieść ze sobą wiele konsekwencji, np. krzywicę u dzieci, a u osób starszych osteoporozę, liczne złamania i wady postawy. Przyczynia się też do stanów zapalnych skóry i spojówek, oraz do ogólnego osłabienia organizmu i spadku odporności. Gdy brakuje nam witaminy D istnieje większe ryzyko powstania choroby autoimmunologicznej.
- Niedobór witaminy E w pierwszej kolejności widoczny jest u palaczy, ponieważ tytoń powoduje jej rozpad w organizmie. Awitaminoza objawia się tutaj spadkiem koncentracji, osłabieniem mięśni, rozdrażnieniem. Niedobór tej witaminy odnotowuje się stosunkowo rzadko.
- B2 - jej brak powoduje wypadanie włosów, tworzenie się zajadów. Awitaminozy można uniknąć poprzez spożywanie mleka oraz nabiału, ryb, mięsa, zielonych warzyw, drożdży oraz grzybów. Witamina ta odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, oddechowego i narządu wzroku.
- Niedobór witaminy B5, która odpowiedzialna jest za funkcjonowania układu nerwowego, skóry, wzrostu oraz do produkcji glikokortykosteroidów, może objawiać się zmianami skórnymi, przedwczesnym starzeniem i siwieniem, zaburzeniami wzrostu, snu i koncentracji.
- Brak witaminy B6 w organizmie pojawia się stosunkowo rzadko, ponieważ jest ona zawarta w większości składników spożywczych. Niemal każdy układ w naszym organizmie do prawidłowego funkcjonowania wykorzystuje B6. Jej brak może objawiać się drgawkami, zaburzeniami snu, anemią. Niedobór może też przyczyniać się do udaru lub choroby niedokrwiennej serca.
- Awitaminoza B12 - cierpią na nią głównie wegetarianie i weganie, ponieważ najczęściej występuje ona w mięsie. Jej brak to ogólne osłabienie organizmu, bóle i zawroty głowy, utrata łaknienia.
Poprzednia
Następna