Żelazo wpływa m.in. na prawidłową pracę serca, poziom czerwonych krwinek, odporność czy zrównoważoną gospodarkę hormonalną.
Warto zaznaczyć, że zapotrzebowanie na ten pierwiastek nie jest stałe - zależy od takich czynników jak wiek, płeć, aktywność fizyczna czy stan zdrowia. Im więcej żelaza traci organizm, tym więcej trzeba go dostarczyć.
Do objawów niedoboru żelaza można zaliczyć :
Przy zaawansowanej anemii (niedokrwistość) mogą wystąpić zawroty głowy, duszności, kołatanie serca, zaburzenia świadomości a nawet tachykardia. Warto więc raz w roku zrobić badania pod kątem niedokrwistości.
Najwięcej żelaza znajdziemy w czerwonym mięsie. Dobrym źródłem tego pierwiastka będą też inne wędliny, pasztety, kaszanki, wątroba. Sporo żelaza dostarczą też ryby, owoce morza.
Osoby unikające mięsa, ale nie tylko, znajdą żelazo w szpinaku, pietruszce, groszku, koprze, burakach, bobie, malinach, poziomkach czy czarnych porzeczkach. Żelazo można znaleźć też w suszonych morelach, pomidorach, pestkach dyni, jajkach, roślinach strączkowych, brokułach, gorzkiej czekoladzie.
Częste picie kawy i herbaty może blokować wchłanianie żelaza.
W przypadku długotrwałego niedoboru żelaza warto wspomóc się suplementami. Przedtem warto skonsultować się ze specjalistą, ponieważ żelazo wchodzi w interakcję z innymi lekami. Wchłanianie tego pierwiastka wspomaga witamina C, z kolei magnez, wapń czy cynk ograniczają jego przyswajanie.
Poprzednia
Następna