Zdrowie

Czym objawia się niedobór żelaza? Jakie produkty są bogate w żelazo?

Czym objawia się niedobór żelaza? Jakie produkty są bogate w żelazo?

Żelazo jest jednym z podstawowych mikroelementów, wpływającym na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Niedobór żelaza w organizmie może objawiać się zmęczeniem, cieniami pod oczami, bruzdami na paznokciach, niezdrowym wyglądem skóry. Może też prowadzić do anemii. 

Żelazo wpływa m.in. na prawidłową pracę serca, poziom czerwonych krwinek, odporność czy zrównoważoną gospodarkę hormonalną. 

 

Co jest powodem niedoboru żelaza?

  • zbyt mała ilość żelaza dostarczana w pożywieniu,
  • nieprawidłowe lub niedostateczne wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego (np. w przypadku celiakii),
  • utrata krwi (miesiączka, krwawienie, krwiodawstwo,
  • zwiększone zapotrzebowanie na żelazo (kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią, dzieci, młodzież)

 

Warto zaznaczyć, że zapotrzebowanie na ten pierwiastek nie jest stałe - zależy od takich czynników jak wiek, płeć, aktywność fizyczna czy stan zdrowia. Im więcej żelaza traci organizm, tym więcej trzeba go dostarczyć. 

 

Jakie są objawy niedoboru żelaza?

Do objawów niedoboru żelaza można zaliczyć :

  • ospałość,
  • bladość,
  • szybkie męczenie się przy niewielkim wysiłku,
  • bóle głowy,
  • bóle stawów,
  • bladość spojówek,
  • osłabienie organizmu,
  • suchość skóry,
  • wypadanie włosów,
  • łamliwość paznokci
  • bruzdy na paznokciach.

Przy zaawansowanej anemii (niedokrwistość) mogą wystąpić zawroty głowy, duszności, kołatanie serca, zaburzenia świadomości a nawet tachykardia. Warto więc raz w roku zrobić badania pod kątem niedokrwistości.

 

W jakich produktach znajdziemy żelazo?

 

Najwięcej żelaza znajdziemy w czerwonym mięsie. Dobrym źródłem tego pierwiastka będą też inne wędliny, pasztety, kaszanki, wątroba. Sporo żelaza dostarczą też ryby, owoce morza.

 

Osoby unikające mięsa, ale nie tylko, znajdą żelazo w szpinaku, pietruszce, groszku, koprze, burakach, bobie, malinach, poziomkach czy czarnych porzeczkach. Żelazo można znaleźć też w suszonych morelach, pomidorach, pestkach dyni, jajkach, roślinach strączkowych, brokułach, gorzkiej czekoladzie.

 

Częste picie kawy i herbaty może blokować wchłanianie żelaza.

 

W przypadku długotrwałego niedoboru żelaza warto wspomóc się suplementami. Przedtem warto skonsultować się ze specjalistą, ponieważ żelazo wchodzi w interakcję z innymi lekami. Wchłanianie tego pierwiastka wspomaga witamina C, z kolei magnez, wapń czy cynk ograniczają jego przyswajanie.  

 






Czytaj również


zamów reklamę