Poradnik

Czym zastąpić cukier?

Czym zastąpić cukier?

Cukier spożywany w nadmiernej ilości może być szkodliwy dla naszego zdrowia. Czym możemy go zastąpić?

To, co powszechnie nazywamy cukrem to sacharoza, czyli dwucukier pozyskiwany z buraka cukrowego lub trzciny cukrowej. W chemii pod pojęciem cukrów znajdziemy szereg związków.

Cukier nie dostarcza organizmowi żadnych niezbędnych czy cennych składników, jest źródłem tzw. "pustych kalorii". Jego nadmiar może prowadzić do wielu chorób.

Duże spożycie cukru może doprowadzić do otyłości, cukrzycy, podwyższonego ciśnienia krwi, chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów. Niestety cukier spotykamy w wielu produktach. Warto ograniczyć jego spożycie, by zadbać o zdrowie.

Czym możemy zastąpić cukier?

Cukier możemy zastąpić następującymi produktami:

  • suszone owoce, np. daktyle, żurawina, morele
  • ksylitol (cukier brzozowy)
  • erytrytol
  • maltitol
  • inulina
  • stewia





Czytaj również


zamów reklamę