Zdrowie

Dlaczego warto jeść agrest?

Dlaczego warto jeść agrest?

Może być żółty, zielony, czerwony. Agrest, bo o nim mowa, ma wiele cennych składników. Dlaczego warto go jeść?

W agreście można znaleźć witaminy C, B6, A i F. Zawiera też kwas foliowy, niacynę, ryboflawinę, luteinę, tiaminę, wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, sód.

Okazuje się, że agrest ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zawarta w agreście luteina wspomaga pracę oczu. Działa jak naturalny filtr chroniący je przed promieniowaniem.

Składniki zawarte w agreście wspomagają też pracę serca, m. in. pomagają zapobiegać chorobą układu krążenia, chronią serce i naczynia krwionośne, pomagają zmniejszyć ciśnienie krwi i wspomagają walkę ze złym cholesterolem.

Wspomaga trawienie - agrest ma delikatne działanie przeczyszczające, pomaga zapobiegać zaparciom i wzdęciom. Działa też moczopędnie.

Agrest ma pozytywne działanie na układ nerwowy, wspomaga pamięć i koncentrację.

Agrest, dzięki dużej zawartości witaminy C, wspomaga też odporność.

Ma również dobry wpływ na skórę - opóźnia procesy starzenia, poprawia jej wygląd. Może też być stosowany jako naturalny peeling.

Nie wszyscy powinni spożywać agrest. Osoby zmagające się z wrzodami żołądka i dwunastnicy, z niewydolnością nerek czy też zapaleniem okrężnicy i jelit powinny skonsultować się z lekarzem.






Czytaj również


zamów reklamę