iGostyn.pl reklamy

Zdrowie

Dlaczego warto jeść dynię?

Jesień cieszy nas swoimi darami. Jednym z nich jest dynia. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

Dynia jest źródłem cennych witamin i minerałów.

Ma stosunkowo mało kalorii, jest źródłem białka i błonnika pokarmowego. Ten ostatni zapewnia dłuższe uczucie sytości, zapobiega też zaparciom.

W dyni znajdziemy antyoksydanty - witaminy A, C, E, selen oraz cynk. Zaopatrzy nas też w kwas foliowy (witamina B9), niacynę (witamina B3) wapń, potas czy magnez. Więcej witamin z grupy B można znaleźć w pomarańczowych, dojrzałych dyniach. 

Jedzenie dyni ma wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Obniża też stężenie cholesterolu całkowitego. 

Dodatkowo ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. 

Dzięki obecności witamin A, C, E ma wpływ na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego.

Same pestki dyni również są źródłem cennych minerałów. W pestkach dyni znajdziemy tłuszcze bogate w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Pestki dyni dostarczają cynku, który istotny jest szczególnie w przypadku mężczyzn (schorzenia związane z prostatą).

Z uwagi na wysoki indeks glikemiczny dynia nie jest zalecana osobom chorującym na cukrzycę lub zmagającym się z insulinoopornością. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby diabetycy stosowali pestki dyni.

 






Czytaj również

INSTYTUT ZDROWIA KATARZYNA CHROBOT
reklama w internecie
POLUB NAS NA FACEBOOKU
reklama w sieci gazet

zamów reklamę