Dynia jest źródłem cennych witamin i minerałów.
Ma stosunkowo mało kalorii, jest źródłem białka i błonnika pokarmowego. Ten ostatni zapewnia dłuższe uczucie sytości, zapobiega też zaparciom.
W dyni znajdziemy antyoksydanty - witaminy A, C, E, selen oraz cynk. Zaopatrzy nas też w kwas foliowy (witamina B9), niacynę (witamina B3) wapń, potas czy magnez. Więcej witamin z grupy B można znaleźć w pomarańczowych, dojrzałych dyniach.
Jedzenie dyni ma wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Obniża też stężenie cholesterolu całkowitego.
Dodatkowo ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Dzięki obecności witamin A, C, E ma wpływ na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego.
Same pestki dyni również są źródłem cennych minerałów. W pestkach dyni znajdziemy tłuszcze bogate w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Pestki dyni dostarczają cynku, który istotny jest szczególnie w przypadku mężczyzn (schorzenia związane z prostatą).
Z uwagi na wysoki indeks glikemiczny dynia nie jest zalecana osobom chorującym na cukrzycę lub zmagającym się z insulinoopornością. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby diabetycy stosowali pestki dyni.
Poprzednia
Następna