Zdrowie

Dlaczego warto jeść strączki?

Dlaczego warto jeść strączki?
Strączki, choć często niedoceniane i pomijane w naszej diecie, mają mnóstwo wartościowych substancji, które pomogą nam zadbać o zdrowie. Istotny jest też czynnik finansowy - rośliny te są stosunkowo tanie.

Dużym atutem roślin strączkowych jest dostarczanie organizmowi sporej ilości białka, co szczególnie powinny docenić osoby, które zrezygnowały z mięsa.

 

Oprócz tego strączki zawierają takie substancje jak magnez, potas, żelazo, wapń, błonnik czy witaminy z grupy B.

 

Fasola, groch, bób, soja, soczewica i ciecierzyca mają niski indeks glikemiczny.

 

Strączki są bardzo sycące, dlatego zaspokoją nasze potrzeby na dłużej.

 

Jak możemy przemycić strączki do naszej diety?

 

Warto dorzucić je do dań jednogarnkowych, sałatek czy koktajli. Dobrym pomysłem będzie też zrobienie z nich pasty na kanapki (fasola z puszki z suszonymi pomidorami, zielony groszek, ciecierzyca), pasztetu, zupy, czy farszu do pierogów.

 

Jak ograniczyć czas przygotowania strączków?

 

Oczywiście nie wszyscy mają mnóstwo czasu na całonocne moczenie fasoli, aby gotować ją następnego dnia. Są jednak sposoby, które pozwolą nam cieszyć się wartościowymi składnikami, bez konieczności spędzenia kilku godzin w kuchni.

 

Dobrym i zdaje się najłatwiejszym sposobem będzie wybranie strączków w słoiku lub puszcze. Wystarczy je przepłukać na sitku pod bieżącą wodą i gotowe!

 

Zalanie suchych strączków gorącą wodą skraca czas namaczania!

 

Ugotowane strączki można też mrozić, przed użyciem wystarczy wyjąć je z zamrażarki.

 

Na rynku dostępne są też makarony ze strączków. Można mieć więc i makaron i źródło wartościowych składników, którego przygotowanie zajmie kilka minut.

 

Należy również wspomnieć o mąką ze strączków, z których można wyczarować kluski lub naleśniki.

 

Sporo przepisów na potrawy ze strączkami można znaleźć na stronach z przepisami dla wegan i wegetarian, bo to oni najczęściej zastępują nimi mięso. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby mięsożerca również dorzucił je do swojej diety.

(dar)

 

 

 

 






Czytaj również