Truskawki zawierają wiele cennych witaminy i minerałów. Są o wiele lepszym źródłem witaminy C niż np. cytrusy. Znajdziemy w nich również wapń i fosfor, które wzmacniają kości.
Zawarte w nich żelazo chroni przed anemią.
W truskawkach znajdziemy też potas, który obniża ciśnienie krwi. Magnez ma działanie kojące nerwy, z kolei mangan poprawia pamięć.
Truskawki są też bogatym źródłem kwasu elagowego, który wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
W owocach znajdziemy witaminę A oraz witaminy z grupy B - B1, B2, B6, B3 (PP).
Okazuje się też, że truskawki zawierają fitoncydy - substancje mające silne działanie bakteriobójcze, bakteriostatyczne i grzybobójcze.
Znajdziemy w nich również antocyjany, które mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka miażdżycy.
Występujące w nich pektyny wspierają pracę jelit.
Są niskokaloryczne i działają moczopędnie. Posiadają też niski indeks glikemiczny.
Należy też przy nich uważać, bo mogą uczulać.