iGostyn.pl reklamy
Zdrowie

Dobra na odporność, chroni przed miażdżycą i chorobami serca

Witamina C ma największe grono wyznawców, którzy przypisują jej wszelkie możliwości lecznicze. Nie ma żadnego dowodu naukowego na to, że leczy raka, ale na pewno ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Chroni przed chorobami serca i miażdżycy, poprawia odporność.

Najwięcej witaminy C w warzywach jest w:

  • natce pietruszki (178 mg/100g)
  • papryce (91–144 mg/100g) 
  • brukselce (61 mg/100g) 
  • brokułach surowych (83 mg/ 100g), gotowanych (44 mg/100g)
  • kalarepie (65 mg/100g)
  • kapuście włoskiej (60 mg/100g).

Wśród owoców najwyższe C mają:

  • rokitnik (do 900 mg kwasu askorbinowego na 100g)
  • owoc dzikiej róży (250–800 mg/100g) 
  • czarne porzeczki (182 mg/100g) 
  • truskawki (66 mg/100g)
  • kiwi (59 mg/100g)
  • grejpfrut (40 mg/ 100g)
  • cytryna (50 mg/100g)
  • owoce głogu (160–180mg/100g)
  • lucerna (200 mg/100g).

 

Witamina C jest niezwykle wrażliwa i rozpuszcza się w wodzie. Tracimy ją, gotując potrawy (rozpuszcza się w wywarze), odgrzewając, a nawet krojąc czy rozmrażając zbyt szybko. Dlatego najlepiej dostarczać ją w formie surowej.

 

Witaminę C można brać w przypadku przeziębienia czy grypy. Dorosły mężczyzna potrzebuje 90 mg/dobę witaminy C, zaś kobiety trochę mniej – 75 mg/dobę (więcej witaminy C potrzebują kobiety w ciąży i karmiące). Organizm radzi sobie z jej nadmiarem, wydalając ją z moczem, ale osoby z chorymi nerkami powinny uważać.

 

Objawy niedoboru witaminy C to:

  • podatność na infekcje
  • zła krzepliwość krwi (siniaki, wylewy podskórne)
  • osłabienie
  • wolniejsze gojenie się ran
  • anemia.

 

Chorobą, do której prowadzi niedobór witaminy C jest szkorbut. Od nazwy tej choroby witaminę C nazywa się kwasem askorbinowym.

Źródło: pacjent.gov.pl



Tworzenie stron i sklepów internetowych - internetka.pl

Czytaj również


reklama w internecie

POLUB NAS NA FACEBOOKU

reklama w sieci gazet

zamów reklamę