Imbir posiada silne właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Podaje się też, że zawiera sporo antyoksydantów. Pomaga w problemach żołądkowych, stosowany jest też na mdłości czy podczas odchudzania. Skupmy się jednak na walce z przeziębieniem.
Warto zaznaczyć, że herbatę z imbirem należy pić systematycznie, aby wzmocnić odporność. Będzie także dobrze działała na kaszel i ból gardła. Pozwoli też rozgrzać organizm po wyziębieniu, np. po dłuższym pobycie na dworze.
Jak możemy przygotować najprostszą wersję herbaty z imbirem? Sprawdź nasz przepis na herbatę z imbirem!
Składniki:
-
ok. 750 ml wody
-
ok. pół płaskiej łyżeczki czarnej herbaty liściastej lub granulowanej (warto wziąć tutaj pod uwagę rodzaj herbaty, ta lepszej jakości wyjdzie mocniejsza)
-
ok. 1 cm kawałek korzenia imbiru
-
ok. 1 płaska łyżka miodu
Przygotowanie:
Korzeń obieramy przy pomocy łyżeczki (skrobiąc skórkę) lub dokładnie myjemy i pozostawiamy skórkę. Następnie kroimy go na mniejsze części (ich wielkość nie ma dużego znaczenia – mogą to być plasterki lub kostka). Imbir i herbatę zalewamy zimną wodą i wstawiamy na gaz/płytę indukcyjną. Napar gotujemy przez kilka minut – herbata musi się zaparzyć. Gotową miksturę zestawiamy z palnika, można ją dosłodzić miodem. Przecedzamy, rozlewamy do filiżanek i możemy się nią delektować.