Ciekawostki

Jabłko symbolem polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej

Jabłko symbolem polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej

Dla Polski jabłko jest owocem szczególnym. Jako największy producent jabłek w Europie i czwarty co do wielkości na świecie, nasze jabłka słyną ze niepowtarzalnego smaku i jakości, docenianych przez międzynarodowych konsumentów. Dlatego jabłko zostało uznane za oficjalny owoc przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej.

Polskie jabłka zostaną podane uczestnikom wydarzeń prezydencji w Polsce i Brukseli. 

Ta inicjatywa nawiązuje do promocji polskich truskawek podczas prezydencji w 2011 r. i stanowi wyjątkową wizytówkę polskiego rolnictwa. Wybierając polskie jabłka, uczestnicy wydarzenia doświadczą autentycznego smaku Polski, wspierając jednocześnie polskich sadowników. Te jabłka są uznawane w rejestrze UE za Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG), wyróżnienie przyznawane regionalnym produktom najwyższej jakości.

 

Produkcja jabłek w Polsce obej​muje:

  • 150 000 hektarów sadów jabłkowych (najwięcej w Unii Europejskiej)
  • 80 500 sadów;
  • Około 4 milionów ton rocznej produkcji;
  • 817 000 ton eksportu w 2023 r.;
  • Rocznie przetwarza się 50-70% produkcji.

 

Produkcja ekologicznych jabłek w Polsce obejmuje:

  • 5500 hektarów sadów ekologicznych;
  • 172 000 ton ekologicznych jabłek;
  • 2000 hektarów sadów ekologicznych jest w trakcie przestawiania na produkcję ekologiczną, co daje czwarte miejsce w UE po Niemczech (8000 ha), Włoszech (8800 ha) i Francji (17 700 ha).

Jabłka ekologiczne są produkowane głównie w regionie Mazowsza. Rolnictwo ekologiczne ogranicza stosowanie syntetycznych środków ochrony roślin i sztucznych nawozów, co jest korzystne dla środowiska. Produkty ekologiczne są oznaczone europejskim logo ekologicznym (zielony liść), wraz z numerem jednostki certyfikującej (np. PL-EKO dla polskiej produkcji) i wskazaniem pochodzenia surowców, takim jak „Rolnictwo UE” lub „Rolnictwo Polski”.

Z rocznej produkcji jabłek w Polsce wynoszącej 4,2 mln ton, 50-70% jest przetwarzane, w zależności od sezonu. Flagowymi produktami jabłkowymi w Polsce są zagęszczone i niezagęszczone soki jabłkowe. Większość zagęszczonego soku jabłkowego produkowanego w Polsce jest eksportowana, a głównym odbiorcą są Niemcy (około 40%). W ostatnich latach produkcja niezagęszczonego soku jabłkowego (NFC: not from concentrate) wzrosła ze względu na rosnący popyt w krajach UE. Polski sok NFC jest eksportowany głównie do Niemiec i Austrii.

Inne przetwory z jabłek obejmują musy jabłkowe, konfitury, pieczone jabłka i nadzienia do wyrobów cukierniczych.

 

Gdzie trafiają polskie jabłka?

Polskie jabłka eksportowane są na następujące główne rynki:

  • W obrębie UE: Niemcy, Rumunia, Hiszpania, Szwecja, Holandia i Francja;
  • Poza UE: Egipt, Kazachstan i odległe rynki, takie jak Indie, Arabia Saudyjska i Zjednoczone Emiraty Arabskie.

 

Krótka historia uprawy jabłek w Polsce

Uprawa jabłek w Polsce ma głębokie korzenie, sięgające późnego średniowiecza. Rozprzestrzenianie się sadownictwa i wprowadzenie wielu szlachetnych odmian jabłek zawdzięczamy mnichom cystersom i benedyktynom. Jednak mało prawdopodobne jest, aby nasi przodkowie mogli sobie wyobrazić, że Polska stanie się wiodącym producentem jabłek w Europie.

Dynamiczny rozwój uprawy jabłek w Polsce nastąpił w latach 1918-1960.


Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi




Czytaj również

mag-bull
KOJS SKUP BYDŁA I TRZODY CHLEWNEJ
ubojnia gola
POLUB NAS NA FACEBOOKU

zamów reklamę