iGostyn.pl reklamy

Ciekawostki

Jak powinniśmy traktować karpie, żeby uniknąć więzienia?

Zdjęcie: Archiwum
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a wraz z nimi sezon na karpie. Warto zapoznać się z zasadami postępowania w przypadku sprzedaży żywych ryb. Jak pokazują wydarzenia sprzed roku, związane z krotoszyńskim targowiskiem, kary mogą być surowe.

W okresie przedświątecznym zwiększa się sprzedaż żywych ryb, zwłaszcza karpi, w punktach sprzedaży detalicznej. W związku z powyższym musimy pamiętać o przestrzeganiu podstawowych zasad obowiązujących przy wykonywaniu tych czynności.


1. Uśmiercanie ryb w punktach sprzedaży detalicznej

  • uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny polegający na minimalizacji cierpienia;
  • wydzielone miejsce, np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem konstrukcji sklepu, które zapobiega udziałowi osób postronnych, w tym w szczególności dzieci;
  • doświadczony personel.

 

2. Warunki przetrzymywania żywych ryb

  • baseny - szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach;
  • woda - czysta, natlenowana lub napowietrzana wymiana wody nie rzadziej niż co 48 h;
  • optymalna temp. wody 10oC (+/- 5oC);
  • ryby bez widocznych uszkodzeń - ryby, które posiadają rany i inne uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu.

 

3. Opakowanie stosowane do przenoszenia żywych ryb przez konsumenta końcowego

  • bez wody, pozwalające karpiom na wykorzystanie naturalnej wymiany gazowej przez powierzchnię skóry – nie dopuścić, aby ryba stykała się całą powierzchnią skóry z opakowaniem; w celu zapewnienia wymiany gazowej opakowanie powinno posiadać elementy odsuwające ciało ryby od powierzchni opakowana np. pojemniki z „ożebrowaniem” lub odpowiednio perforowany wkład z tworzywa umieszczony wokół ciała ryby;
  • z wodą - podstawowe znaczenie ma zapewnienie rybie możliwości przyjęcia naturalnej pozycji.

 

4. Zalecenia dla konsumenta dotyczące przenoszenia żywych ryb po zakupieniu ich w sklepie

  • czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu do domu, niezależnie od zastosowanego opakowania był jak najkrótszy; nie uszczelniać opakowania, nie zawiązywać torby, aby umożliwić swobodny dopływ powietrza i tlenu.

Źródło: PSSE Pleszew




Czytaj również

PIOTROWSCY - MAXSERWIS KROTOSZYN
mobilny żuraw gostyń
OKNA MARCINKOWSKI
reklama w internecie
POLUB NAS NA FACEBOOKU
reklama w sieci gazet

zamów reklamę