Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a wraz z nimi sezon na karpie. Warto zapoznać się z zasadami postępowania w przypadku sprzedaży żywych ryb. Jak pokazują wydarzenia sprzed roku, związane z krotoszyńskim targowiskiem, kary mogą być surowe.
W okresie przedświątecznym zwiększa się sprzedaż żywych ryb, zwłaszcza karpi, w punktach sprzedaży detalicznej. W związku z powyższym musimy pamiętać o przestrzeganiu podstawowych zasad obowiązujących przy wykonywaniu tych czynności.
1. Uśmiercanie ryb w punktach sprzedaży detalicznej
-
uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny polegający na minimalizacji cierpienia;
-
wydzielone miejsce, np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem konstrukcji sklepu, które zapobiega udziałowi osób postronnych, w tym w szczególności dzieci;
-
doświadczony personel.
2. Warunki przetrzymywania żywych ryb
-
baseny - szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach;
-
woda - czysta, natlenowana lub napowietrzana wymiana wody nie rzadziej niż co 48 h;
-
optymalna temp. wody 10oC (+/- 5oC);
-
ryby bez widocznych uszkodzeń - ryby, które posiadają rany i inne uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu.
3. Opakowanie stosowane do przenoszenia żywych ryb przez konsumenta końcowego
-
bez wody, pozwalające karpiom na wykorzystanie naturalnej wymiany gazowej przez powierzchnię skóry – nie dopuścić, aby ryba stykała się całą powierzchnią skóry z opakowaniem; w celu zapewnienia wymiany gazowej opakowanie powinno posiadać elementy odsuwające ciało ryby od powierzchni opakowana np. pojemniki z „ożebrowaniem” lub odpowiednio perforowany wkład z tworzywa umieszczony wokół ciała ryby;
-
z wodą - podstawowe znaczenie ma zapewnienie rybie możliwości przyjęcia naturalnej pozycji.
4. Zalecenia dla konsumenta dotyczące przenoszenia żywych ryb po zakupieniu ich w sklepie
-
czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu do domu, niezależnie od zastosowanego opakowania był jak najkrótszy; nie uszczelniać opakowania, nie zawiązywać torby, aby umożliwić swobodny dopływ powietrza i tlenu.