Sekator to jedno z najpopularniejszych narzędzi ogrodowych. Służy przede wszystkim do prac związanych z przycinaniem krzewów i drzew. Każdy wymaga odpowiedniego przygotowania do wiosny. Głównie chodzi o naostrzenie go. By dobrze to zrobić przede wszystkim należy wiedzieć, jaki rodzaj narzędzia się posiada. Jeśli jest on tradycyjny, wówczas ostrzy się go po jednej stronie, z kolei kowadełkowy już po obu stronach.
Przed przystąpieniem do wykonywanej pracy, warto oczyścić sekator z wszelkich zabrudzeń. Sprawdzi się przy tym woda z mydłem, następnie można go też odkazić spirytusem. Narzędzie ostrzy się ostrzałką, osełkami, metalowym pilnikiem bądź szlifierką z papierem ściernym. Jeśli istnieje taka możliwość można go rozłożyć by naostrzyć trudno dostępne miejsca. Ostrzałkę przykładamy do noży i trzymając pod kątem 45 stopni płynnym ruchem przesuwamy tylko w jednym kierunku. Taka praca powinna być wykonywana spokojnie. By efekt był zadowalający, trzeba na nią poświęcić od kilku do nawet kilkudziesięciu minut.
Po zakończonej pracy składamy sekator i ruchome części naoliwiamy. Jeśli jakakolwiek warstwa została zdarta osuszamy, by nie dostała się do niej rdza.
(ann)
Poprzednia
Następna