Jaja, mięsa oraz ryby to grupa produktów, która jest szczególnie podatna zanieczyszczeniom na wielu etapach łańcucha produkcji i dystrybucji. Statystycznie jaja i mięso to najczęstsze źródło zakażenia Salmonellą, dlatego też trzeba przestrzegać odpowiednich zasad przy ich przygotowaniu.
Najwięcej zatruć pokarmowych powodują potrawy, w których znajdują się surowe jaja tj. wyroby cukiernicze z dodatkiem kremów, lody, sałatki jarzynowe z dodatkiem majonezu przygotowywanego domowymi sposobami.
Zatrucia groźne są dla wszystkich, szczególnie dla niemowląt, dzieci do lat trzech i osób starszych.
Jak uniknąć zatrucia pokarmowego?
-
zwracaj uwagę na wygląd, zapach, smak oraz datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia produktów żywnościowych,
-
kupuj świeże warzywa i owoce bez oznak zepsucia, zapleśnienia i ognisk gnilnych, gdyż ich obecność może być źródłem zakażenia bakteryjnego,
-
surowe mięso, ryby i jaja kupuj w sprawdzonych punktach sprzedaży,
-
unikaj produktów spożywczych z niewiadomego źródła (nieoznakowanych),
-
myj ręce przed kontaktem z żywnością oraz po każdej wykonywanej czynności podczas jej przygotowania,
-
potrawy przyrządzaj starannie z zachowaniem zasad higieny, w tym dbałości o higienę używanych sprzętów kuchennych (regularne mycie i dezynfekcja środkami do tego przeznaczonymi),
-
do przygotowywania potraw z surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia,
-
skorupki jaj należy sparzyć wrzątkiem przed wykorzystaniem w kuchni.