iGostyn.pl reklamy
Zdrowie

Jak uniknąć zatrucia pokarmowego?

Jaja, mięsa oraz ryby to grupa produktów, która jest szczególnie podatna zanieczyszczeniom na wielu etapach łańcucha produkcji i dystrybucji. Statystycznie jaja i mięso to najczęstsze źródło zakażenia Salmonellą, dlatego też trzeba przestrzegać odpowiednich zasad przy ich przygotowaniu.
Najwięcej zatruć pokarmowych powodują potrawy, w których znajdują się surowe jaja tj. wyroby cukiernicze z dodatkiem kremów, lody, sałatki jarzynowe z dodatkiem majonezu przygotowywanego domowymi sposobami.
Zatrucia groźne są dla wszystkich, szczególnie dla niemowląt, dzieci do lat trzech i osób starszych.
 

Jak uniknąć zatrucia pokarmowego?

  • zwracaj uwagę na wygląd, zapach, smak oraz datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia produktów żywnościowych,
  • kupuj świeże warzywa i owoce bez oznak zepsucia, zapleśnienia i ognisk gnilnych, gdyż ich obecność może być źródłem zakażenia bakteryjnego,
  • surowe mięso, ryby i jaja kupuj w sprawdzonych punktach sprzedaży,
  • unikaj produktów spożywczych z niewiadomego źródła (nieoznakowanych),
  • myj ręce przed kontaktem z żywnością oraz po każdej wykonywanej czynności podczas jej przygotowania,
  • potrawy przyrządzaj starannie z zachowaniem zasad higieny, w tym dbałości o higienę używanych sprzętów kuchennych (regularne mycie i dezynfekcja środkami do tego przeznaczonymi),
  • do przygotowywania potraw z surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia,
  • skorupki jaj należy sparzyć wrzątkiem przed wykorzystaniem w kuchni.

 

Źródło: Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Poznaniu




Czytaj również

reklama w internecie
POLUB NAS NA FACEBOOKU
reklama w sieci gazet

zamów reklamę