Wśród warzyw, które warto włączyć do diety zimą można wymienić: brokuły, brukselkę, buraki, cebulę, cukinię, czosnek, dynię, jarmuż, kalafior, kalarepę, kapustę, marchew, paprykę, pietruszkę, pomidory, por, seler, szpinak i ziemniaki.
W okresie zimowym powinno się sięgać po kiszonki - kiszoną kapustę, kiszone ogórki, kiszone buraki itp., które regulują pracę przewodu pokarmowego.
Jakie owoce jeść zimą?
Jeśli mowa o owocach, dobrze wybierać takie, jak: ananasy, awokado, banany, granaty, grejpfruty, gruszki, jabłka, kiwi, mandarynki, mango, pomarańcze, pomelo czy winogrono.
Można też w tym czasie włączyć do diety suszone owoce - daktyle, figi, morele, rodzynki, śliwki.
Nie zapominajmy też o mrożonkach! Wbrew powszechnym opiniom, mrożone warzywa i owoce stanowią cenne źródło witamin, przeciwutleniaczy, składników mineralnych czy błonnika pokarmowego. Ich ilość jest zbliżona do tego, co możemy znaleźć w świeżych produktach.
Poprzednia
Następna