Należy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu poprzez picie dużych ilości wody. Jedzenie surowych bądź gotowanych na parze warzyw i owoców, najlepiej do każdego posiłku, również przyczyni się do wzmocnienia barier ochronnych organizmu. Trzeba pamiętać o zażywaniu witaminy C - można to zrobić poprzez spożywanie zawierających ją produktów. Zimą ludzki organizm nie jest w stanie dostarczyć potrzebnej ilości witaminy D, powinno się więc ją suplementować, najlepiej w dawce 1000 - 2000 jednostek dziennie. Odpowiednią ilość kwasów Omega-3 można zapewnić poprzez spożywanie co najmniej 3 razy w tygodniu tłustych ryb i olejów roślinnych.
Nie wolno zapomnieć o odpoczynku - należy znaleźć czas dla siebie, zadbać o 7-8 godzin snu. Ubiór powinien być dostosowany do pogody na zewnątrz. Długotrwały stres zmniejsza odporność - tłumienie emocji - nie jest dobrym rozwiązaniem, najlepiej wybierać odpowiednią dla siebie formę relaksu, która pozwoli na zniwelowanie negatywnych skutków stresujących sytuacji. Nie od dziś wiadomo, że sport to zdrowie. Systematyczny wysiłek, przynajmniej 3 razy w tygodniu pozwoli wzmocnić system odpornościowy. Spacery bez względu na pogodę panującą na dworze również wzmocnią obronność organizmu. Należy unikać używek, takich jak: alkohol, papierosy czy kawa. Niszczą witaminy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami.
Stałe przyjmowanie leków również może przyczynić się do obniżenia odporności. Jeśli to możliwe, powinno się ograniczyć ich zażywanie. Zadbanie o odpowiednią florę bakteryjną jelit jest możliwe poprzez spożywanie fermentowanych napojów mlecznych czy kiszonek.
Poprzednia
Następna