Obecnie na rynku dostępnych jest wiele gotowych rozwiązań, firmy sprzedające wyposażenie kuchni często oferują darmowy projekt. Można też skorzystać z bezpłatnych programów lub pomocy projektanta. Warto jednak zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów, które ułatwią planowanie.
Kuchnia dzieli się na 5 stref:
Warto wspomnieć także o tzw. "trójkącie roboczym". Pojęcie to dotyczy funkcjonalnego ustawienia trzech elementów - lodówki, zlewozmywaka oraz płyty grzewczej/kuchenki/piekarnika. Generalnie odległość między nimi powinna wynosić ok. 120-210 cm (w przypadku lodówki i kuchenki do 270 cm, z kolei zlewozmywaka i kuchenki w małych pomieszczeniach może to być 90 cm).
Co jeszcze warto wiedzieć? Kuchenka nie powinna znajdować się w pobliżu okna, a lodówka obok piekarnika.
W małych pomieszczeniach lepiej zdecydować się na zabudowę w linii prostej, z wysokimi szafkami.
Należy zwrócić uwagę na rozmieszczenie poszczególnych przedmiotów - te często używane powinny znaleźć się "pod ręką", rzadziej użytkowane - w dolnych szafkach.
Poprzednia
Następna