iGostyn.pl reklamy

Poradnik

Kuchnia podzielona na strefy - na co jeszcze zwrócić uwagę przy projektowaniu?

Dobrze zaprojektowana kuchnia powinna być funkcjonalna, a jej układ zapewnić swobodę i wygodę. Na co należy zwrócić uwagę?

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele gotowych rozwiązań, firmy sprzedające wyposażenie kuchni często oferują darmowy projekt. Można też skorzystać z bezpłatnych programów lub pomocy projektanta. Warto jednak zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów, które ułatwią planowanie.

 

Kuchnia dzieli się na 5 stref:

  • strefę zapasów,
  • strefę przechowywania,
  • strefę zmywania,
  • strefę przygotowywania,
  • strefę gotowania.

 

Warto wspomnieć także o tzw. "trójkącie roboczym". Pojęcie to dotyczy funkcjonalnego ustawienia trzech elementów - lodówki, zlewozmywaka oraz płyty grzewczej/kuchenki/piekarnika. Generalnie odległość między nimi powinna wynosić ok. 120-210 cm (w przypadku lodówki i kuchenki do 270 cm, z kolei zlewozmywaka i kuchenki w małych pomieszczeniach może to być 90 cm).

 

Co jeszcze warto wiedzieć? Kuchenka nie powinna znajdować się w pobliżu okna, a lodówka obok piekarnika. 

 

W małych pomieszczeniach lepiej zdecydować się na zabudowę w linii prostej, z wysokimi szafkami. 

 

Należy zwrócić uwagę na rozmieszczenie poszczególnych przedmiotów - te często używane powinny znaleźć się "pod ręką", rzadziej użytkowane - w dolnych szafkach.






Czytaj również

OKNA MARCINKOWSKI
Materiały Budowlane Chodorowski
Kostka brukowa Gostyń
POLUB NAS NA FACEBOOKU
reklama w sieci gazet

zamów reklamę