Zdrowie

Miód, cytryna i imbir pomogą wzmocnić odporność

Miód, cytryna i imbir pomogą wzmocnić odporność

Zwłaszcza zimą sięgamy po miód, cytrynę czy imbir. Jakie mają właściwości?

Imbir ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe. Jest źródłem witamin A, B1, B2, C, E, K, bogaty w wapń, fosfor, potas i żelazo.

Cytryna jest bogata w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w walce z infekcjami. Zawiera również witaminy A, E, B1, B2, potas, wapń, sód, magnez.

Miód ma działanie wykrztuśne, przeciwgorączkowe. Zawiera witaminy z grupy B, magnez, fosfor, wapń, potas, cynk, żelazo. Łagodzi objawy kaszlu, ma też działanie nawilżające.

Połączenie tych trzech składników ma właściwości zdrowotne - pomoże wzmocnić organizm i chronić przed infekcjami, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. 






Czytaj również


zamów reklamę