Bardzo ważne jest nie tylko mycie świeżych owoców i warzyw, których nie poddajemy obróbce termicznej, ale również sposób, w jaki to robimy. Zawsze należy je myć pod bieżącą wodą, nawet jeśli później będą obierane. Wszystkie znajdujące się na nich zanieczyszczenia podczas cięcia lub obierania mogą przenosić się z zewnątrz, ze skórki, do wewnątrz. Owoców i warzyw nie myjemy krótko i pobieżnie, ale dokładnie, pocierając lub szorując ich powierzchnię pod strumieniem bieżącej wody.
Produkty z odporniejszą, grubą skórką można sparzyć wrzątkiem lub szorować czystą szczotką podczas mycia pod bieżącą wodą. Do płukania owoców i warzyw można użyć również wody z solą kuchenną, sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym, a także z octem.
Aby uniknąć zakażenia pasożytami, jakie mogą znajdować się na ich powierzchni, niezbędne jest przestrzeganie prostych i uniwersalnych zasad higieny:
Bąblowica jest chorobą odzwierzęcą, wywoływaną przez larwalne postacie dwóch tasiemców z rodzaju Echinococcus. Ich larwy rozwijając się tworzą formy pęcherzy – stąd polska nazwa bąblowiec.
Człowiek może zarazić się pasożytami zjadając jaja tasiemca wydalane np. przez psy, czy lisy. Pasożyty mogą dostać się do naszego organizmu np. przez bliski kontakt z tymi zwierzętami, przeniesienie jaj do ust brudnymi rękami, a także spożycie żywności lub wody skażonej jajami.
Aby uniknąć bąblowicy, należy dokładnie myć warzywa i owoce, zwłaszcza leśne, a także dokładnie myć ręce po kontakcie psami czy dzikimi zwierzętami.
Poprzednia
Następna