Ciekawostki

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Wśród nagrodzonych przedstawiciele powiatu gostyńskiego

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Wśród nagrodzonych przedstawiciele powiatu gostyńskiego

W sobotę 13 lipca na terenie przy Wijewskim Domu Kultury odbył się finał wojewódzki XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Organizatorem konkursu był Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego przy współpracy z gminą Wijewo.

Tegoroczny finał konkursu odbył się podczas corocznej Wijewiady. Uczestnicy konkursu prezentowali produkty gotowe, takie jak: sery, pieczywo, miody, nalewki, wędliny, wyroby cukiernicze, jak również potrawy. Uczestnicy konkursu prezentowali produkty gotowe, takie jak: sery, pieczywo, miody, nalewki, wędliny, wyroby cukiernicze, jak również potrawy. Do tegorocznej edycji konkursu zgłoszono 40 produktów oraz 11 zespołów przyrządzających potrawy, które prezentowały Koła Gospodyń Wiejskich, lokalne manufaktury oraz firmy przetwórcze opierające produkcję na tradycyjnych metodach. Uczestnicy konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” mogli korzystali także z atrakcji w ramach odbywającej się Wijewiady.

- Finał wojewódzki XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to okazja do poznania wyjątkowych smaków oraz dziedzictwa kulinarnego wielu zakątków Naszego Regionu. Samorząd Województwa Wielkopolskiego razem z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego organizując konkurs daje możliwość zaprezentowania lokalnej kuchni przed szerokim gronem publiczności oraz promocji na nowych rynkach. Poziom oraz jakość prezentowanych potraw zgłoszonych przez uczestników konkursu jest zawsze wysoki i przysparza wielu trudności podczas oceny i wyboru najlepszych dań przez komisję konkursową. Finał etapu wojewódzkiego odbył się w Wijewie w powiecie leszczyńskim – mówi przewodniczący komisji ds. Żywności przy Związku Województw RP, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski

Komisja Konkursowa oceniająca produkty przyznała: 11 nagród, 8 wyróżnień oraz 8 rekomendacji do nominacji do przyznania nagrody Perły 2024. Z kolei Komisja Konkursowa oceniająca potrawy przyznała: 3 nagrody – odpowiednio I, II III miejsce, oraz 2 rekomendację do nominacji do Perły 2024. Wyróżnieni w obydwu konkursach otrzymali nagrody, które wręczyli: Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego – Krzysztof Grabowski, Wójt Gminy Wijewo Mieczysław Drożdżyński, Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Izabella Byszewska oraz Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Paweł Zbierajewski.

 

Lista nagrodzonych produktów i potraw w finale wojewódzkim XXIII edycji konkursu:
 
  • PRODUKTY:
1. Nagrody główne:
a) w podkategorii „Produkty i przetwory mięsne” – Irena Olejniczak „Smak Tradycji” za Mięsiwo Staropolskie, Gmina Włoszakowice, powiat leszczyński,
b) w podkategorii „Produkty mleczne” – Spółdzielnia Mleczarska Września za Wrzesiński Ser Śmietankowy, Gmina Września, powiat wrzesiński,
c) w podkategorii „Produkty mleczne” – Marek Turbański, Markowe Sery Kozie za Koźlak Wielkopolski, Gmina Pępowo, powiat gostyński,
d) w podkategorii „Produkty mleczne” – Zakład Produkcji Spożywczej i Handlu Frąckowiak sp. z o.o. za Wielkopolski Ser Smażony, Gmina Granowo, powiat kościański,
e) w podkategorii „Miody” – Nasza Pszczelarnia za Miód spadziowy, spadź liściasta, Gmina Poznań, powiat poznański,
f) w podkategorii „Przetwory owocowe” – Monika Zawierowska-Srocka za Konfiturę agrestową z maliną, Gmina Kiszkowo, powiat gnieźnieński,
f) w podkategorii „Przetwory warzywne” – Przedsiębiorstwo Produkcji Spożywczej „Frykas” Sp. z o.o. za Przecier Szparagowy, Gmina Kościan, powiat kościański
h) w podkategorii „Wyroby cukiernicze” – Żółty Parasol RHD Barbara Wawrzyniak za Tort Wielkanocny, Gmina Kiszkowo, powiat gnieźnieński,
k) w kategorii „Inne produkty regionalne” – PPHU Vitacorn za Olej z orzechów włoskich, Gmina Poznań, powiat poznański,
l) w kategorii „Inne produkty regionalne” – SemCo sp. z o.o. za Olej z prażonych nasion, Gmina Szamotuły, powiat szamotulski,
 
2. Wyróżnienia:
a) PPHU Familijna za Czerninę z żołądkami, Gmina Żerków, powiat jarociński,
b) Chata pod Lipami za owocowy skrzypek, Gmina Czerniejewo, powiat gnieźnieński,
c) Noteckie Miody za Miód spadziowy, Gmina Wronki, powiat szamotulski,
d) Pasieka na Słonecznej za Miód plastrowy sekcyjny, Gmina Pępowo, powiat gostyński,
e) KGW w Błażejewie Marta Ignasiak-Kciuk za Paprykę z kórnickiej spiżarni, Gmina Kórnik, powiat poznański,
g) Grażyna Zawierowska za Ciastka z maszynki, Gmina Kiszkowo, powiat gnieźnieński,
h) Żółty Parasol RHD Barbara Wawrzyniak za Syrop z owoców czeremchy, Gmina Kiszkowo, powiat gnieźnieński,
i) KGW Orpiszew za Aro wiśnię, Gmina Kobierno, powiat krotoszyński,
 
3. Nominacje do Perły 2024:
a) Smalec zapiekany z cebulką PPHU Familijna, Gmina Żerków, powiat jarociński,
b) Twaróg półtłusty z Wrześni SM Września, Gmina Września, powiat wrzesiński,
c) Serek śmietankowy OSM Jarocin, Gmina Jarocin, powiat jarociński,
d) Rokpol OrdoBlue, Serownia Mera Vallis Grażyna Szłapka, Gmina Chodzież, powiat Chodzieski,
e) Marmolada z rabarberem i hyćką – KGW w Skrzynkach, Gmina Kórnik, powiat poznański ,
f) Olej rzepakowy tłoczony na zimno – Oleje Trawińscy sp. z o.o., Gmina Koźmin Wielkopolski, powiat krotoszyński,
g) Tort Cytrynowy KGW w Błażejewie, Gmina Kórnik, powiat poznański,
h) Kórnicki Herbatka owocowa, Żółty Parasol RHD Barbara Wawrzyniak, Gmina Kiszkowo, powiat gnieźnieński.
 
  • POTRAWY:
I miejsce – „Olandia” za Sałatkę z wędzoną kaczką plus miętusa warciańskiego na puree z korzenery z pasternakiem, Gmina Kwilcz, powiat międzychodzki,
II miejsce – Restauracja „P jak Pysznie” Paweł Powróźnik za Zupę chłodnik porzeczkowy i udo perliczki z kaszą z kurkami, Gmina Kępno, powiat kępiński,
III miejsce – KGW w Wijewie za Czerninę plus pieczone udka z kaczki z pampuchami i buraczkami zasmażanymi, Gmina Wijewo, powiat leszczyński.
 
Nominacja do nagrody „Perła 2024”
„Olandia” za Miętusa warciańskiego na puree z korzenery z pasternakiem, Gmina Kwilcz, powiat międzychodzki,
KGW w Wijewie za Czerninę plus pieczone udka z kaczki, Gmina Wijewo, powiat leszczyński.




- Fotorelacja -


Czytaj również


zamów reklamę