Przeprowadzone przez naukowców badania na temat wpływu gorzkiej czekolady na organizm człowieka okazały się pozytywne dla osób, które nie wyobrażają sobie życia bez czekolady. Jak twierdzą badacze po zjedzeniu porcji czekolady, która zawiera, co najmniej 70% kakao, nasz układ immunologiczny ulega pobudzeniu, poprawia się również pamięć i nastrój.
Gorzka czekolada ma swoich zwolenników i przeciwników. Wiele osób niespecjalnie lubi po nią sięgać z racji na jej specyficzny smak. Inni natomiast się nią zajadają i nie wyobrażają sobie by mogło jej zabraknąć w ich diecie.
Gorzka czekolada nie powinna być alternatywą tylko dla osób będących na diecie, ale powinna wejść w nawyk wielu osobom, ponieważ chroni także przed wieloma chorobami np. przed miażdżycą, ponieważ przywraca elastyczność tętnic i zapobiega przyklejaniu się białych krwinek do ścian krwionośnych. Niemieccy naukowcy zauważyli, że ciemna czekolada obniża ciśnienie. Jedząc ciemną czekoladę wpłynie ona również na nasz wygląd, dzięki dużej ilości antyoksydantów spowalnia ona proces starzenia się. Gorzka czekolada zawiera także sporo błonnika, żelaza, miedzi i manganu. Podnosi również poziom endorfin, które mają wpływ na nasze ogólne samopoczucie i zadowolenie.
Poprzednia
Następna