Lato to czas upałów, a więc okres, w którym należy szczególnie dbać o nawodnienie organizmu. Można więc wspomóc się sezonowymi owocami, które zawierają nawet 90% wody. Tym samym są niskokaloryczne i mają mnóstwo wartości odżywczych.
Do takich letnich przekąsek należą truskawki. Zawierają aż 91% wody oraz witaminę C. Ich regularne spożycie zmniejsza stany zapalne. Arbuz również jest niskokaloryczny, więc można jeść go w większych ilościach. Świetnie smakuje też jako dodatek do sałatek. Zawiera błonnik, witaminę C i A oraz magnez. Równie dobrze do sałatek sprawdzi się melon, który zawiera 90% wody. Brzoskwinie pomagają w odchudzaniu i działają korzystnie na oczy i serce. Słodki, świeży ananas to źródło wody, witaminy C, manganu czy błonnika. Łagodzi bóle brzucha. Na układ odpornościowy korzystnie wpłyną grejpfruty, które dodatkowo wspomagają odchudzanie. Do grona wodnistych owoców można też zaliczyć pomidora, który z punktu widzenia botaniki właśnie nim jest. Ma wiele wartości odżywczych, dużo potasu. Pomaga regulować ciśnienie krwi.
Poprzednia
Następna