iGostyn.pl reklamy
Zdrowie

Przechowywanie żywności w lodówce

Wszystkie środki spożywcze należy przechowywać zgodnie z etykietą na opakowaniu. Produkty spożywcze wymagające przechowywania w warunkach chłodniczych trzymaj w lodówce, w odpowiednim miejscu i temperaturze.

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Produkty wymagające niższych temperatur (ok. +2°C)

  • surowe mięso
  • ryby
  • owoce morza

Produkty, dla których temperatura powinna osiągać wartości od +4°C do +8°C

  • mleko
  • przetwory mleczne (jogurty, sery, itp.)
  • wędliny
  • masło
  • i wszystkie produkty, na których producent podał informację „po otwarciu przechowywać w lodówce”

Warzywa i owoce wymagają nieco wyższych temperatur (od +9°C do +10°C).

Jaja wymagają jedynie niewielkiego schłodzenia, możemy je zatem umieszczać w pojemniku na drzwiach lodówki (od +10°C do +15°C).

Wszelkiego rodzaju mrożonki muszą być umieszczane w zamrażalniku, w temperaturze nie wyższej niż -18°C, chyba że producent na opakowaniu określił inne możliwe warunki i czas przechowywania.

Źródło: GIS




Czytaj również

INSTYTUT ZDROWIA KATARZYNA CHROBOT
reklama w internecie
POLUB NAS NA FACEBOOKU
reklama w sieci gazet

zamów reklamę