iGostyn.pl reklamy
Pod naszym patronatem

Ruszają Dni Karpia 2022 w Dolinie Baryczy, karpia nie zabraknie

W czwartek, w Gospodzie 8 Ryb w Rudzie Sułowskiej (powiat milicki), odbyła się konferencja prasowa z okazji rozpoczynających się Dni Karpia 2022 w Dolinie Baryczy, nad którym to wydarzeniem nasza redakcja - po raz kolejny - objęła patronat medialny.

To już kolejna edycja tej opiewającej w wiele atrakcji imprezy. W jej organizację włączyło się 31 partnerów, osiem samorządów i dwa województwa. W tym roku, w ramach Dni Karpia, odbędzie się 36 wydarzeń edukacyjnych, 30 kulturalnych, cztery plenerowe, siedem zawodów wędkarskich i 32 wydarzenia aktywne.

Warto podkreślić, że Dni Karpia w Dolinie Baryczy, to największy w Polsce, organizowany od 17 lat na pograniczu Dolnego Śląska i Wielkopolski, cykl wydarzeń promujący dziedzictwo kulturowe, przyrodnicze i ponad 800-letnie tradycje hodowli karpia. 

 

W konferencji prasowej wzięli udział Marek Trzcieliński - prezes Polskiego Związku Producentów Ryb, Piotr Połulich - prezes Stawów Milickich S.A. oraz Inga Demianiuk-Ozga - prezes Stowarzyszenia Partnerstwo dla Doliny Baryczy.

Pierwszy z gości opowiedział o sytuacji na Odrze w związku z tonami wyławianych śniętych ryb. Zdaniem M. Trzcielińskiego kilka lat potrwa doprowadzenie do normalizacji na tej rzece.

Z kolei P. Połulich podkreślił, że karpia w tym roku nie zabraknie. - Na pewno wystarczy tej ryby, by jeden pojawił się na każdym wigilijnym stole - stwierdził. Cena ich zakupu będzie jednak co najmniej tak wysoka, jak w ubiegłym roku. Wpływ na to ma głównie gorące lato. Utrzymujące się upały sprawiają, że rzeki i stawy wysychają, a to ma wpływ na ilość ryb w polskich wodach. Dodał także, że przyducha - o czym teraz tak głośno - to naturalne zjawisko, na które ludzie nie mają wpływu, a Stawy Milickie S.A. cały czas się rozwijają, także technologicznie i dokładają starań, aby wszelkie zagrożenia dla ryb zminimalizować. - Warto dodać, że karp jest bardzo zdrową rybą posiadającą bardzo dużo białka - podkreślił prezes Stawów Milickich S.A.

Dziennikarze zaproszeni do Gospody 8 Ryb mieli okazję skosztować zwycięskiego dania ubiegłej edycji Dni Karpia przyrządzanego właśnie w tej restauracji. A był to amur w letniej odsłonie na maślance. A na zakończenie wizyty w Rudzie Sułowskiej odbyło się FotoSafari po rezerwacie.

 

Na temat wydarzeń związanych z tegoroczną edycją Dni Karpia, już tradycyjnie będziemy informowali. Nie zabraknie także konkursów na naszych łamach.

 

 PROGRAM DNI KARPIA 2022 W DOLINIE BARYCZY 

 

 
po



pasek reklama


- Fotorelacja -

Czytaj również

zamów reklamę