Ziemniaki trwale wpisały się symbolikę oraz kulinarne dziedzictwo Wielkopolski stając się jednymi z najbardziej charakterystycznych warzyw wykorzystywanych w kuchni. Konkurs „Na największą wielkopolską pyrę oraz potrawę z pyry” organizowany przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego ma na celu kultywowanie regionalnych tradycji kulinarnych, uczczenie zbiorów oraz integrację i zaangażowanie społeczności w wydarzenia. Wydarzenie sprzyja także identyfikacji oraz zebraniu wiedzy o potrawach regionalnych z ziemniaków. Dzięki tego rodzaju imprezom zbudowana zostaje także świadomość kulturowa regionu w oparciu o tradycje przekazywane kolejnym pokoleniom oraz bogactwo województwa jako miejsca z unikatowymi zwyczajami kulinarnymi i społecznością.
- W tradycji wielkopolskiej kuchni ziemianki na przestrzeni dziesięcioleci głęboko zakorzeniły się w świadomości mieszkańców co owocuje wieloma formami oraz potrawami gdzie to warzywo pełni dojmującą rolę. Samorząd Województwa Wielkopolskiego organizując trzecią edycję konkursu na największą pyrę oraz potrawę z pyry promuje regionalne dziedzictwo kulinarne Regionu. Udział w konkursie to wspaniała okazja by zaprezentować lokalne specjały szerokiej publiczności. Finał i prezentacja potraw konkursowych odbędzie się w Liskowie. Na uczestników konkursu czekają atrakcyjne nagrody - mówi wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.
W ramach konkursu na największą pyrę można zgłosić ziemniaka wyhodowanego na terenie województwa wielkopolskiego, który będzie pochodzić z tegorocznych zbiorów, natomiast potrawa, której głównym składnikiem jest ziemniak może być w dowolnej formie kulinarnej. Głównym kryterium wielkości pyry jest jej waga. Natomiast zaprezentowane potrawy komisja konkursowa oceni z uwzględnieniem następujących elementów: walory smakowe i zapachowe, związek jadła z regionem i tradycjami, oraz sposób prezentacji dania.
- Ubiegłoroczna edycja konkursu cieszyła się dużym zainteresowaniem. Zwycięski największy ziemniak ważył aż blisko 2,3 kg! Natomiast do konkursu głoszono ponad 60 potraw z ziemniaka. Konkurs dowodzi, że społeczność wielkopolski ma bogaty dorobek kulinarny, umie się integrować przekazując kolejnym pokoleniom wspaniałą tradycję i dziedzictwo - dodaje K. Grabowski.
Podczas wydarzenia 18 listopada w Hali Widowiskowo-Sportowej w Liskowie, w powiecie kaliskim przewidziano liczne atrakcje: występy oraz degustacje. Nie zabraknie emocji związanych z konkursami.
Szczegółowe informacje dotyczące konkursu zawarte są w regulaminie konkursu zamieszczonego na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu https://www.umww.pl/artykul/na-swieto-pyry-zapraszamy-do-liskowa.
Poprzednia
Następna