iGostyn.pl reklamy
Zdrowie

Rzeżucha źródłem cennych witamin

Wielkimi krokami zbliżają się święta wielkanocne. Wiele osób w tym okresie wysiewa rzeżuchę, która stanowi dekorację świątecznego stołu. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, że jest też dobra dla naszego zdrowia.

 

Rzeżucha jest dobrym źródłem witaminy C. Wartościami odżywczymi przewyższa wiele innych warzyw. Można w niej znaleźć również witaminy A, B, K, żelazo, magnez, jod, chrom czy wapń.

 

 

Właściwości rzeżuchy

 

Zawiera izotiocyjaniany, które wykazują działanie antykancerogenne. Ma również właściwości detoksykacyjne i odkażające. Polecana jest osobom cierpiącym na przewlekłe zmęczenie. Powinni ją też stosować zmagający się z niedoczynnością tarczycy.

 

Podaje się, że reguluje pracę jelit i normuje skoki glukozy we krwi. Pomaga też na zaparcia.

 

Zawiera kwas foliowy, wskazana jest więc dla kobiet w ciąży. Polecana jest też dla niejadków, ponieważ wzmaga apetyt.

 

 

Przeciwwskazania

Ważne, aby unikały jej osoby mające problemy z nerkami, gdyż posiada silne właściwości moczopędne. Niewskazana jest też dla osób zmagających się z wrzodami i stanami zapalnymi jelit.

 

 

Jak wysiewać rzeżuchę?

 

Najpopularniejszym sposobem jest hodowanie jej na wacie lub ligninie. Nasiona najpierw zalewa się wodą, a kiedy zaczynają się kleić – należy rozłożyć je na wacie lub ligninie umieszczonej na talerzu i codziennie zraszać.

 

Inną możliwością jest wysianie jej w doniczce z ziemią.

 

 

Jedzenie rzeżuchy

 

Warto wiedzieć o tym, że nie powinno się przesadzić z ilością tego warzywa. Dziennie wystarczy porcja wielości łyżeczki do herbaty.

 

Można ją podawać w koktajlach, surówkach, sałatkach, jako dodatek do kanapek, zup itp.

 

 





Czytaj również

reklama w internecie
POLUB NAS NA FACEBOOKU
reklama w sieci gazet

zamów reklamę