Rzeżucha jest dobrym źródłem witaminy C. Wartościami odżywczymi przewyższa wiele innych warzyw. Można w niej znaleźć również witaminy A, B, K, żelazo, magnez, jod, chrom czy wapń.
Zawiera izotiocyjaniany, które wykazują działanie antykancerogenne. Ma również właściwości detoksykacyjne i odkażające. Polecana jest osobom cierpiącym na przewlekłe zmęczenie. Powinni ją też stosować zmagający się z niedoczynnością tarczycy.
Podaje się, że reguluje pracę jelit i normuje skoki glukozy we krwi. Pomaga też na zaparcia.
Zawiera kwas foliowy, wskazana jest więc dla kobiet w ciąży. Polecana jest też dla niejadków, ponieważ wzmaga apetyt.
Ważne, aby unikały jej osoby mające problemy z nerkami, gdyż posiada silne właściwości moczopędne. Niewskazana jest też dla osób zmagających się z wrzodami i stanami zapalnymi jelit.
Najpopularniejszym sposobem jest hodowanie jej na wacie lub ligninie. Nasiona najpierw zalewa się wodą, a kiedy zaczynają się kleić – należy rozłożyć je na wacie lub ligninie umieszczonej na talerzu i codziennie zraszać.
Inną możliwością jest wysianie jej w doniczce z ziemią.
Warto wiedzieć o tym, że nie powinno się przesadzić z ilością tego warzywa. Dziennie wystarczy porcja wielości łyżeczki do herbaty.
Można ją podawać w koktajlach, surówkach, sałatkach, jako dodatek do kanapek, zup itp.
Poprzednia
Następna