Poradnik

Śniadania - lepiej unikać tych produktów

Śniadania - lepiej unikać tych produktów
Choć wiele osób nie przywiązuje wagi do śniadania, to jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dużo osób spożywa go w biegu lub nie przywiązuje uwagi do składników. Taka praktyka może skończyć się poważnymi problemami zdrowotnymi.

Śniadanie, choć często pomijane, powinno być dobrze skomponowanym posiłkiem. By mieć energię przez cały dzień, trzeba się do niego solidnie przyłożyć. Co ciekawe, żołądkowi nie jest wszystko jedno, jaki posiłek otrzyma na rozpoczęcie dnia. Niektóre produkty mogą go podrażnić lub wywołać inne dolegliwości. Do produktów, które powinny być eliminowane z jadłospisu na śniadanie należą np. pomidory. Nie chodzi tu o całkowitą rezygnację z czerwonego warzywa, ale o to, by nie jeść go na czczo. Szczególnie uważać na niego muszą osoby z refluksami i wrzodami żołądka. Może on również blokować wchłanianie żelaza. Owoce cytrusowe takie jak grejpfruty czy pomarańcze też nie są dobrym rozwiązaniem, ponieważ zawierają kwasy, które mogą podrażniać przełyk. Podobnie jest z ciężkostrawnymi surowymi warzywami, które nie powinny stanowić podstawy śniadania. Uwaga też na banany – mogą zaburzać równowagę magnezowo-wapniową.

 

Fani słodkiego nie będą zadowoleni z faktu, iż drożdżówki i croissanty również nie są wskazane, jako pierwszy posiłek. Zawierają sporo cukrów, przez co są prawdziwą bombą kaloryczną. Zjedzone na czczo mogą powodować też wzdęcia i podrażniają błonę śluzową żołądka. Specjaliści nie zalecają też jedzenia pikantny potraw na pusty żołądek. Podrażniają go i powodują zgagę.

 

Jeśli chodzi o słodkie, gazowane napoje to zdecydowanie powinno się je wykluczyć z porannych rytuałów. Niesamowicie podwyższają poziom cukru we krwi. W konsekwencji prowadzi to do spadku energii w ciągu dnia. Pita przed posiłkiem kawa lub herbata zwiększa kwasowość żołądka. Kawa pita na czczo może być przyczyną zapalenia błony śluzowej żołądka.






Czytaj również