Soki otrzymujemy z jadalnych części zdrowych dojrzałych surowców. Stanowią świetną alternatywę dla owoców i warzyw. Ich skład jest zbliżony do składu świeżych warzyw i owoców, z których zostały wytworzone. Zgodnie z obowiązującym prawem do soków owocowych zabronione jest dodawanie cukru, substancji słodzących, barwników, konserwantów*
Nektary to produkty wytworzone z rozcieńczonego wodą soku, z dodatkiem lub bez dodatku cukru lub miodu. Minimalna zawartość soku w nektarze jest ściśle określona przepisami i zależy od owoców, z których otrzymany jest produkt końcowy.
Napojem może być produkt nie będący sokiem lub nektarem. Zawartość surowca (np. owocu) w napoju może być śladowa lub może nie być go wcale. Woda, cukier, aromat i barwnik to stała baza wielu napojów, ale nie wszystkich są też zbliżone składem do soków czy nektarów gdy np. do soku owocowego doda się substancje konserwujące, wtedy taki sok określa się mianem napoju.
*poza dwoma wyjątkami: do soku limonkowego i cytrynowego dozwolone jest stosowanie konserwantów
Poprzednia
Następna