Talerz zdrowego żywienia zastąpił piramidę żywienia, która bywała błędnie rozumiana.
Talerz zdrowego żywienia przedstawia aktualne zalecenia komponowania posiłków. Podzielony jest na trzy części.
Największą część talerza zajmują warzywa i owoce - są podstawą zdrowego odżywiania. Ich różnorodność jest najlepszym źródłem węglowodanów, błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych i związków antyoksydacyjnych.
Pełnoziarniste produkty zbożowe zajmują 1/4 talerza. Są doskonałym źródłem węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego. W ich składzie znajdują się witaminy z grupy B oraz liczne pierwiastki, głównie magnez, cynk, żelazo i selen.
Kolejną część talerza zajmują produkty będące źródłem białka. Najlepszym źródłem białka w diecie są rośliny strączkowe, ryby i chude mięso oraz nabiał (produkty mleczne zawierające także cenny wapń i witaminę D).
Grafika: Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Poznaniu