Zagrożenie:
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach łyżki do gotowania z poliamidu określonej w komunikacie. Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny stwierdzony poziom migracji może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Łyżka do gotowania z poliamidu
Numer partii: SKU31604801, STYLE 316048 B/Y20, ORD00349623_01
Kod kreskowy: 2200131604865
Dystrybutor : PEPCO Poland Sp. z o.o., ul. Strzeszyńska 73A, 60-479 Poznań
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma Pepco Poland sp. z o.o. zablokowała możliwość sprzedaży produktu we wszystkich sklepach sieci PEPCO i zwróciła się do Państwowej Inspekcji Sanitarnej o dodatkowe badanie próbki kontrolnej.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
Zagrożenie:
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach ubijacza do piany z poliamidu określonej w komunikacie. Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny stwierdzony poziom migracji może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Ubijacz do piany z poliamidu
Numer partii: SKU31604901, STYLE 316049 B/Y20, ORD00349626_01
Kod kreskowy: 2200131604964
Dystrybutor : PEPCO Poland Sp. z o.o., ul. Strzeszyńska 73A, 60-479 Poznań
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma Pepco Poland sp. z o.o. zablokowała możliwość sprzedaży produktu we wszystkich sklepach sieci PEPCO.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
Poprzednia
Następna