Co jeść, by dostarczyć wapnia organizmowi?
Przede źródłem wapnia w naszej diecie jest mleko i jego pochodne. Warto jeść sery takie jak: twaróg półtłusty, gouda, parmezan. Dostarczy nam go również jedzenie jogurtów naturalnych.
Warto spożywać napoje roślinne, takie jak napój sojowy, migdałowy czy owsiany.
Źródło wapnia mogą stanowić dla nas też nasiona, ziarna i orzechy, np. migdały, orzechy, mak, sezam, słonecznik, len.
W diecie dobrze jest wykorzystać produkty zbożowe takie jak: kasza gryczana, brązowy ryż, płatki owsiane, chleb żytni pełnoziarnisty.
Nie należy też zapominać o warzywach i owocach. Wapń znajdziemy np. w brokułach, szpinaku, natce pietruszki, jarmużu, białej kapuście, białej fasoli, malinach, truskawkach, pomarańczach czy suszonych figach.
Poprzednia
Następna