Wydarzenie obfitowało w moc atrakcji dla najmłodszych jak i starczych uczestników. Jarmark wzbogaciła obecność Mikołaja, który częstował cukierkami i ochoczo pozował do zdjęć w swoich saniach. Atrakcją byłą także zagroda z alpakami, które w świątecznych przebraniach zabawiały gości. Przygotowano liczne atrakcje m.in. warsztaty rękodzieła, pokaz kulinarny z ograniczenia marnowania żywności prowadzony przez Koniński Bank Żywności, a także występy miejscowych artystów. Nie zabrakło również licznych kolorowych stoisk w świątecznym wystroju z możliwością degustacji i zakupu rękodzieła. Gwiazdą wieczoru był Andrzej Cierniewski.
- Konkurs „Wielkopolskie Smaki Wigilijne” organizowany przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego to inicjatywa promująca bogactwo kulinarne Regionu i mieszkańców. W rywalizacji udział wzięło ponad 70 Kół Gospodyń Wiejskich z całego Regionu. Zainteresowanie konkursem i frekwencja pokazują, że chęć uczestnictwa mieszkańców w takich wydarzeniach to doskonała okazja do integracji i promocji lokalnego dziedzictwa kulinarnego. Wiele atrakcji przygotowanych przez organizatorów sprawiają, że każdy z uczestników znajdzie coś dla siebie. Organizowane są nie tylko wydarzenia, które integrują. Samorząd Województwa Wielkopolskiego wspiera także Gospodynie organizując konkursy dotacyjne skierowane do Kół Gospodyń Wiejskich - mówi wicemarszałek województwa wielkopolskiego, Krzysztof Grabowski.
Punktem kulminacyjnym wydarzenia był finał konkursu na najlepszą potrawę wigilijną na słodko oraz na słono. Udział w rywalizacji wzięło ponad 70. kół gospodyń wiejskich z całej Wielkopolski. Laureaci w obu kategoriach potraw otrzymali nagrody finansowe w wysokości 1500 zł – I miejsce, 1300 zł – II miejsce, 1000 zł – III miejsce. Ponadto komisja konkursowa przyznała po 15. wyróżnień razem z nagrodami finansowymi po 500 zł w obu kategoriach potraw dla uczestników konkursu. Warto dodać, że każde z kół uczestniczące w konkursie otrzymało w ramach podziękowań zestaw przypraw.
W kategorii potrawy na słono zwyciężył „Karp piernikową nutą nadziewany i leśną pierzynką okrywany” przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Potworowie "Potworowianki" (pow. turecki, gm. Dobra), drugie miejsce zajęło Stowarzyszenie Kali-NoVa (pow. turecki, gm. Turek) z „Zupę grzybową z łazankami i pasztecikami”, natomiast trzecie miejsce za „Wigilijną rybę - sum nadwarciański w sosie z grzybów z gajowego lasu z pyrami” przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich w Gaju "Gajowianki" (pow. kolski, gm. Dąbie).
Z kolei wśród potraw na słodko pierwsze miejsce zdobyły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Anastazewie (pow. słupecki, gm. Powidz) za „Tradycyjny piernik wigilijny”, drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Krwonach (pow. turecki, gm. Brudzew) za „Wielkopolską zupę z suszu i uszkami z suszona śliwką”, a trzecie miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Żelazno (pow. pilski, gm. Wyrzysk) za „Sernik Bożonarodzeniowy Hrabiego Konstantego”.
- Troska oraz aktywizacja Kół Gospodyń Wiejskich to wielka zasługa Samorządu Województwa Wielkopolskiego. Wiele Kół mogło skorzystać z konkursów dotacyjnych na ich rozwój są też takie koła z powiatu tureckiego. Jarmark pokazuje, że wspólnymi siłami można stworzyć ciekawą i pełna dobrej atmosfery imprezę, w której uczestniczą mieszkańcy z wszystkich zakątków Województwa razem spędzając czas - mówi wójt gminy Brudzew Cezary Krasowski.
Nagrody za zwycięskie potrawy wręczali: Krzysztof Grabowski, Cezary Krasowski, Anna Majda - radna Sejmiku Województwa Wielkopolskiego oraz Paweł Zbierajewski - dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu.
Poprzednia
Następna