Podobno obecnie drożdże to towar deficytowy. A w związku z tym, że wiele osób zabiera się za własną produkcję pieczywa postanowiliśmy przyjść Wam z pomocą. Prezentujemy przepis na szybkie bułki bez drożdży.
Składniki:
-
500 g mąki (najlepiej pszennej)
-
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
-
1 płaska łyżeczka soli
-
1 płaska łyżka cukru
-
360 g jogurtu naturalnego (2x mały jogurt naturalny po 180 g każdy)
-
odrobina mleka do posmarowania bułek po wierzchu
-
opcjonalnie jakieś nasiona do posypania, np. siemię lniane, słonecznik, dynia, mak, sezam
-
odrobina mąki do posypania blachy
Wykonanie:
Mąkę, sodę, sól, cukier i jogurt naturalny zagnieść na jednolitą masę. Powstałe w ten sposób ciasto podzielić na 8 równych części. Formować bułki i układać na posypanej mąką blaszce. Na koniec posmarować po wierzchu odrobiną mleka i posypać nasionami. Przygotowane w ten sposób pieczywo wstawić do piekarnika.
Piec w 200°C przez ok 20 - 25 min.
Smacznego!