Nadal w większości domów potrawy są smażone lub pieczone a to nie ma wiele wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Wciąż niewiele osób podejmuje się gotowania na parze. A to błąd, bo taki sposób przyrządzania potraw jest uważany za najzdrowszy! Gotowanie na parze nie jest trudne, a dobrze przyprawione potrawy nie zmieniają smaku na gorszy, choć niektórzy tak twierdzą. Warto zacząć wprowadzać ten nawyk do swojej diety ze względu na właściwości jakie zostają w pożywieniu po obróbce. Nie są one zanurzone w wodzie, więc wartości odżywcze zostają w potrawie a nie są usuwane wraz z wodą. Razem z pożywieniem przyrządzonym na parze do organizmu trafia maksimum cennych składników odżywczych i witamin. Dania te mają znacznie mniej kalorii niż np. smażone. Są również lekkostrawne, więc będą świetne nie tylko dla osób, które borykają się z chorobami, ale także dla tych, którzy dbają o linię. Dodatkowym plusem jest fakt, że nie potrzeba tłuszczu. W prosty sposób można przygotować kilka składników w jednym naczyniu, to również duża wygoda i oszczędność.
Osoby, które boją się, że ich potrawy nie będą smaczne, mogą przed parowaniem warzyw i mięsa skropić je odrobiną cytryny. Nie poleca się natomiast solić potraw przed przygotowaniem. W wyniku gotowania sól zacznie sama wydobywać się z pożywienia. Ponadto śmiało można dodać ulubione zioła.
Poprzednia
Następna